eur:
389.76
usd:
363.45
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Elfogadta az első törvényeket az új Országgyűlés - a nap legfontosabb hírei

Elfogadta az alkotmány módosításáról, a minisztériumok felsorolásáról szóló, valamint a kormány tagjai és az államtitkárok jogállásáról szóló törvényjavaslatot az Országgyűlés.

A fideszes képviselők által kezdeményezett alkotmánymódosítás alapján legfeljebb 200 fő lesz a parlament létszáma, és a jogszabály azt is rögzíti, hogy a nemzeti és etnikai kisebbségek képviseletére további, legfeljebb 13 országgyűlési képviselő választható. Az új alkotmány nevesíti a miniszterelnök-helyettes intézményét is. A képviselők elfogadták a minisztériumok felsorolásáról szóló, valamint a kormány tagjai és az államtitkárok jogállásáról szóló törvényjavaslatot is. Navracsics Tibor leendő közigazgatási és igazságügyi miniszter azt mondta: a közigazgatás működésében központosítást hajtanak végre, a kormányzati politikai döntéshozatalban pedig decentralizálnak.

Újraszabályozzák a parkolást

Piaci cégek helyett önkormányzati társaságokra bízná a parkolóhelyek üzemeltetését a Fidesz. A törvénymódosítással a főváros vezetése és a budapesti frakcióvezetők is egyetértenek. A Főpolgármesteri Hivatal sajtóirodája közölte: már készül a törvényhez igazodó fővárosi rendelet. Az előterjesztés a többi között tartalmazza a parkolási díj felső határának kijelölését és az üzemeltetés szabályozását is, de néhány részletkérdésben további egyeztetésre van szükség.

Lassan levonulóban az árhullám

Továbbra is a Hernád és a Sajó összefolyásánál és a Bódva mentén Edelénynél kritikus az árvízi helyzet. Az Országos Műszaki Irányító Törzs vezetője az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: lassan levonulóban van az árhullám, de a következő napokban is fokozott figyelemre lesz szükség. Láng István hangsúlyozta: az árvízi jelenségek általában apadáskor jelentkeznek. Közben a Túr gátjainál harmadfokú, míg a Tisza felső és középső szakaszán, valamint a Fehér-, a Fekete- és a Kettős-Körös mentén elsőfokú készültséget rendeltek el. A belvízzel elöntött terület nagysága már 140 ezer hektár.

Pénteken járható az M1-es - vagy mégsem


Nem erősítette meg az Állami Autópálya Kezelő Zrt. kommunikációs vezetője, hogy már péntek délután járható lesz az M1-es sztráda egyik pályája. Winkler-Virág András az InfoRádióban úgy fogalmazott: mindent megtesznek azért, hogy minél előbb megindulhasson a forgalom, de addig nem tud biztosat mondani, amíg be nem fejeződik a hídpillérek biztonságának ellenőrzése. A Volánbusz azt közölte, hogy a lezárás miatt nem indít pénteken járatot Győrbe.

Ismét nyereség a Mol-nál


Az egy évvel korábbi 124,9 milliárd forint veszteséggel szemben 24,3 milliárd forint nettó, és 59,5 milliárd forint üzleti eredményt ért el az első negyedévben a Mol Nyrt. A társaság árbevétele ugyanebben az időszakban 866,2 milliárd forintra emelkedett; ez 37 százalékos növekedés. Az elemzők 27,1 milliárd forint profitot vártak.

Heroinfogás Budapesten


15 kilogramm tiszta heroint foglalt le a fővárosi rendőrség - jelentette be a Budapesti Rendőr-főkapitányság kábítószer-bűnözés elleni szolgálatának vezetője. Ródler Norbert a keddi akcióról az InfoRádióban elmondta: a drog feketepiaci értéke 800 millió és egymilliárd forint között van. Az őrnagy közölte: a két török gyanúsítottat Vasad mellett, a tanyavilágban fogták el.

Mégis sztrájkolhatnak a brit légi utaskísérők

Ötnapos sztrájkot hirdettek hétfőtől a British Airways légi utaskísérői, miután a londoni fellebbviteli bíróság megsemmisítette a munkabeszüntetésre korábban kimondott bírói tilalmat. A brit légitársaság 13 ezer légi utaskísérőjéből 12 ezret képviselő Unite szakszervezet a sztrájk bejelentésével egyidőben kifejezte tárgyalási készségét is. A súlyos anyagi gondokkal küszködő brit légitársaság tavaly novemberben jelentett be megszorító intézkedéseket.

Elérte az olajszennyeződés Louisianát

Az Egyesült Államokban elérte az olajszennyeződés Louisiana államot egy hónappal a Mexikói-öbölben felrobbant olajfúró torony katasztrófája után. Az ABC hírtelevízió azt közölte: az olajfolt már a part menti mocsaras részeket is veszélyezteti az állam délkeleti részénél. Az április 20-án felrobbant, majd elsüllyedt olajtorony üzemeltetője nem tudja megszüntetni a szivárgást. Becslések szerint több mint 22 és fél millió liter olaj ömlött a tengerbe.

Képrablás Párizsban

Párizsban öt festményt, köztük egy Matisse-t, egy Modiglianit és egy Picassót loptak el mára virradóra a Modern Művészetek Múzeumából. A rendőrség tájékoztatása szerint a kár mintegy 500 millió euró. A lopást a reggeli nyitáskor fedezték fel az Eiffel-toronnyal átellenben lévő múzeumban.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Esik a dollár a Fed-elnök szavaira

Esik a dollár a Fed-elnök szavaira

Erősödött a forint szerdán, ez pedig lendületet vett a Fed kamatdöntését követően, amely a várakozásoknak megfelelően alakult: nem módostottak az irányadó kamaton, az marad továbbra is 5,25-5,5%. A Fed közleménye szerint a jelenlegi inflációs és reálgazdasági helyzet kiismerhetetlen, így a kiváráson túl nem sok teendője van.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×