eur:
397.51
usd:
354.76
bux:
74324.45
2024. szeptember 30. hétfő Jeromos

Bajnai óvatosságra inti az új kormányt

Óvatosságra intette az új kormányt az egyik hetilapnak nyilatkozó leköszönő miniszterelnök. Bajnai Gordon szerint folytatni kell a válságkezelést.

A válság még tart, ezért tartani kell a válságkezelő költségvetést is - jelentette ki a leköszönő miniszterelnök a Figyelőnek adott interjúban. Bajnai Gordon szerint aligha lepheti meg a leendő Fidesz-kormányt az önkormányzatok eladósodottsága, hiszen a helyhatóságok nagyobb részét az eddigi ellenzéki párt politikusai vezetik. Hozzátette: az idei államháztartási hiány az önkormányzatok esetleges konszolidációjával együtt is tartható.

A választási kampányban elhangzott ígéretekkel kapcsolatban azt mondta, hogy azok teljesülését nem az ő kormányán, hanem a pártokon kell számon kérni. Felhívta a figyelmet arra, hogy most már a következő kormány nyilatkozatai mozgatják a forint árfolyamát, ezért rendkívül óvatosan kell fogalmazniuk. Soha ilyen rövid út egy szerencsétlen politikai nyilatkozat és az utca emberének zsebe között nem volt, mint most - fogalmazott Bajnai Gordon.

A BKV és a MÁV konszolidációjával összefüggésben a leköszönő miniszterelnök hiányolta az átfogó reorganizációs terveket, amelyek megakadályoznák az adósság újratermelődését, megnyugtatva a piacokat. Saját kormányának teljesítményét úgy értékelte, hogy a növekedést hosszú távra megalapozó reformokat tudtak végrehajtani a nyugdíjrendszerben, valamint az adók és a szociális kiadások terén.

Amennyiben az új kabinet visszaállítja a korábbi állapotokat, az ellenreformáció lesz, ami árt a munkahelyteremtés ügyének - tette hozzá Bajnai Gordon, aki szerint az eurócsatlakozás feltételeit 2014-re teljesíteni tudja az ország. Fontosnak nevezte, hogy Magyarország az Európai Unió és a NATO kiszámítható szövetségese maradjon, végül pedig leszögezte, hogy nem készül politikai pályára.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×