eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

150 ember kitelepítéséről döntöttek a Bódva áradása miatt - napi hírösszefoglaló

Országszerte rendkívüli gondokat okoz a heves esőzés és a viharos erejű szél; Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Boldván 150 embert kellett kitelepíteni. Megdőlt az országos napi csapadékrekord. Új irány, 2010 címmel javaslatcsomagot nyújt be a Fidesz az Országgyűlésnek.

Országszerte rendkívüli gondokat okoz a heves esőzés és a viharos erejű szél. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Boldván este 150 ember kitelepítéséről döntöttek a Bódva áradása miatt; őket közösségi szállásokon helyezték el - közölte az ügyvezető önkormányzati miniszter. Varga Zoltán Miskolcon tájékozódott a helyzetről, miután a borsodi megyeszékhely polgármestere vészhelyzet elrendelését kezdeményezte. Káli Sándor az InfoRádióban elmondta: a Szinva kilépett medréből és a Hejő-patak vízszintje is nagyon magas, a víz elöntötte a diósgyőri lakótelepeket, de veszély fenyegeti Hejőcsabát és Miskolc-Tapolcát is. Káli Sándor szólt arról is, hogy egy férfi meghalt, miután az eső miatt ráomlott egy löszfal a családi házára. A Sajó partján 21 települést veszélyeztet az áradás. Szabó Imre ügyvezető környezetvédelmi és vízügyi miniszter közölte: a Műszaki Irányító Törzs javaslata alapján hamarosan vészhelyzetet rendelnek el folyó térségére. Hozzátette: ezzel létrejön a kormány koordinációs bizottsága, amely összefogja az árvízi védekezést az érintett településeken. Bajnai Gordon ügyvezető miniszterelnök a Magyar Televízióban azt mondta: van pénz a védekezésre.

Árhullám alakult ki több magyarországi folyón a folytatódó esőzések miatt. A Sajón továbbra is harmadfokú az árvízvédelmi készültség, és már a Zagyva felső szakaszán, valamint a Tarnán is a legmagasabb védelmi fokozat van érvényben. Másodfokú a védekezés az Ipolyon és a Zagyva alsó részén. A Hernádon, a Bodrogon és a Lónyay-főcsatorna egy szakaszán elsőfokú készültséget kellett elrendelni. A Dunántúlon, valamint Közép- és Észak-Magyarországon szinte valamennyi patak kilépett medréből, számos településen lakóházakat veszélyeztet és utakat árasztott el a víz. Jelentősen nőtt a belvízzel elöntött területek nagysága is. Az áradások miatt számos út járhatatlan. Jelentősek a fennakadások a vasúti közlekedésben is; a Mávinform tájékoztatása szerint főleg a Dunántúlon a Balaton térségében és Észak-Magyarországon vannak gondok. Itt késésekre és járatkimaradásokra kell számítani.

Megdőlt az országos napi csapadékrekord - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa. Csonka Tamás tájékoztatása szerint eddig 1906-ban mérték május 16-án a legtöbb csapadékot, 80,7 millimétert a Pest megyei Veresegyházán. Most Baranya megyében, Sellyén egy nap alatt 98,6 milliméter esett. A szakember azt mondta: a májusi átlagos havi csapadékmennyiség 50-60 milliméter.

Új irány, 2010 címmel több, korábban már ismertetett törvénytervezetet tartalmazó javaslatcsomagot nyújt be a Fidesz hétfőn az Országgyűlésnek. A párt ügyvezető alelnöke azt mondta: ezek közé tartozik a kisebb létszámú önkormányzati képviselő-testületekről szóló indítvány, amely a Fővárosi Közgyűlés létszámát 35 főben határozná meg. Kósa Lajos közölte: a Fidesz azt javasolja, hogy a kisebb parlamenttel összefüggésben jöjjön létre egy albizottság, amely kidolgozná a választási törvény módosítását.

Módosította alapszabályát és országos választmányának jogállását az LMP kongresszusa. Meszerics Tamás, a választmány titkára közölte: a jövőben a párt frakciójának 4 tagja kötelezően az országos tanácsnak is tagja lesz; őket a kongresszus választja majd ki. Hozzátette: emellett feloldották az április 11-én bevezetett belépési moratóriumot, és létrehozták az úgynevezett segítő tag státuszt.

Percekig tartó tapssal fogadta a nemzetközi sajtó és a közönség Kocsis Ágnes legújabb filmjét a 63. cannes-i filmfesztiválon. A Pál Adrienn című alkotás világpremierjét a világ egyik legrangosabb filmes seregszemléjének második legjelentősebb versenyprogramjában tartották.

Ismét lezárták Nagy-Britannia északi részének légterét, mert az izlandi vulkánkitörés újabb hamufelhője érte el az országot. A brit repülésügyi hatóságok szerint a hamu a hét elején várhatóan eléri Londont is. A korlátozás egyelőre Észak-Írországot, valamint a skóciai Glasgow-t kiszolgáló Prestwick repülőterét, a nagy észak-angliai légikikötők közül pedig Manchestert, Liverpoolt, Leeds/Bradfordot és East Midlands repülőterét érinti.

Összekapcsolódott a Nemzetközi Űrállomással az Atlantis. Az amerikai űrkomp pénteken indult el a floridai űrközpontból, fedélzetén öt amerikai és egy brit asztronautával.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Ez lett idén a világ tíz legokosabb városa

Ez lett idén a világ tíz legokosabb városa

Az okos város kifejezést egyre gyakrabban használják világszerte, ami többek között arra utal, hogy egy adott település milyen innovatív stratégiákkal próbálja megtartani a népességét, hogyan tud vonzó lenni a befektetők számára, és mit tesz a fenntartható városfejlesztés érdekében. Ennek mindennapi megjelenési formái gyakran a döntéstámogató digitális technológiák alkalmazásában jelennek meg. Hogy mely világvárosok teljesítenek ebben a legjobban, azt az áprilisban közzétett 2024 Smart City Index ranglista alapján néztük meg.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×