eur:
389.71
usd:
361.82
bux:
68443.23
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Az új kormánypártok már jövő csütörtökön szavaztatnának néhány jogszabályról

Egyebek mellett a kettős állampolgárságról, a pedagógusok védelméről, a kisebb parlamentről és önkormányzati testületekről, valamint a szigorúbb közbiztonságról nyújt be törvényjavaslatokat a Fidesz és a KDNP az első napokban. A leendő kormánypárt már jövő csütörtökön szavazna is több jogszabályról.

Már az alakuló ülés előtt egy nappal, csütörtökön benyújt a Fidesz és a KDNP több törvényjavaslatot annak érdekében, hogy az új parlament minél előbb elkezdhesse a munkát. Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője a parlamenti bizottsági struktúra kialakítása után azt mondta, több napos ülést terveznek jövő hétre.

"Ezeknek a bizottságoknak már május 14-én este dönteniük kell azoknak a törvényeknek az általános vitára való alkalmasságáról, amelyeket beterjesztünk az alakuló ülés alkalmából. 17-18 és 20-ra kezdeményez a Fidesz ülésnapokat. Általános és részletes vitára bocsátunk több törvényjavaslatot, 20-án már szavazni is lehet egyes jogszabályokról" - jelentette ki.

Azt egyelőre nem tudni, hogy melyekről lehet szavazni már jövő csütörtökön, de az elmúlt hetek nyilatkozatai alapján már körvonalazódik, hogy melyek lesznek az első intézkedések. Még a héten, de legkésőbb a jövő hét elején a Fidesz és a KDNP fogja benyújtani az állampolgárságról szóló törvény módosítását annak érdekében, hogy a határon túli magyarok kérelemre lehessenek magyar állampolgárok is - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Martonyi János kijelölt külügyminiszter.

"A parlament legalább kétharmados többséggel módosítani fogja az állampolgársági törvényt, és kiiktatja az állandó letelepedés követelményét, amivel voltaképpen megteremti az egyenlő elbánást a szomszédos országokban élő magyarok és valamennyi országban élő magyarok között" - fogalmazottt.

Martonyi János szerint a magyarországi szavazati jog kiterjesztése számukra egyelőre nincs napirenden, a közigazgatási és igazságügyi miniszterjelölt viszont azt mondta, a magyarországi lakóhellyel vagy letelepedési engedéllyel rendelkező kettős állampolgárok szavazhatnának.

Ugyancsak az egyik első intézkedés lesz az alkotmány módosítása. A Fidesz a miniszterelnök-helyettesi pozíciót és a kisebb létszámú országgyűlést szeretné rögzíteni az alaptörvényben. A leendő kormánypárt emellett az önkormányzati közgyűlések létszámát is megfelezné első körben, benyújtaná az úgynevezett három csapás törvényt, amely a visszaeső erőszakos bűnözők büntetését szigorítaná.

A Fidesz módosítani akarja a családi pótlék rendszerét is, ez viszont csak az iskolaköteles korú gyermekeiket nem taníttató családokra vonatkozna. A párt elnöke kedden megerősítette Ózdon, hogy a pedagógusok bántalmazásának szigorúbb büntetéséről is jogszabályt hoznak a napokban.

Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter-jelölt kezdeményezésére pedig törvényben rögzítenék a kormányzati átadás-átvétel menetét. A Fidesz elnöki stábvezetője azt mondta, ezzel együtt benyújtanák az alkalmi munkavállalást ellehetetlenítő jogszabályok eltörlésére, valamint az egyházi iskolák hátrányos megkülönböztetésének megszüntetésére vonatkozó javaslatukat is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 6. 08:10
2024. május 6. 07:57
×
×
×
×