eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Orbán Viktor szerint lesz elegendő pénz a közbiztonság megteremtésére

A leendő kormányfő szerint lesz elegendő pénz a közbiztonság megteremtésére. Megegyeztek az ellenzéki pártok a bizottsági elnöki és alelnöki posztok elosztásáról. Kerékpárkölcsönző-rendszert építenek ki Budapesten.

A következő időszakban lesz elegendő pénz a közbiztonság megteremtésére - mondta a leendő miniszterelnök. Orbán Viktor Ózdon, az általa kezdeményezett nemzeti konzultáció-sorozat első állomásán úgy fogalmazott: nem nyugszik addig, amíg nem lesz minden faluban körzeti megbízott. A Fidesz elnöke hangsúlyozta: a kormány megalakulása után, két héten belül bizonyítani fogják, hogy lehet azonnali eredményt elérni a közrendvédelem területén. Orbán Viktor szólt arról is, hogy már pénteken vagy hétfőn benyújtják az Országgyűlésnek azt a törvénymódosítási javaslatot, amely - mint fogalmazott - speciális védelmet ad a pedagógusoknak.

Megegyeztek az új Országgyűlés ellenzéki pártjai a bizottsági elnöki és alelnöki posztok elosztásáról. Az MSZP a számvevőszéki és költségvetési, a foglalkoztatási és munkaügyi, illetve a fogyasztóvédelmi testületet irányíthatja. A Jobbik kapta a nemzetbiztonsági, valamint az ifjúsági, szociális és családügyi bizottság elnöki posztját, az LMP pedig a fenntartható fejlődési testületet vezetheti. Az egyeztetés után Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője arról beszélt, hogy már május 20-án dönteni szeretnének több, általuk benyújtott törvényjavaslatról. Sólyom László államfő péntek délután 1 órára hívta össze az Országgyűlés alakuló ülését.

Az MSZP elnöke szerint a parlament alakuló ülésének méltóságát és a demokrácia értékrendjét veszélyezteti, hogy a Jobbik képviselői a betiltott Magyar Gárda egyenruhájára emlékeztető öltözetben kívánnak megjelenni a pénteki eseményen. Lendvai Ildikó a köztársasági elnök fellépését várja az ügyben. A szocialisták leköszönő elnöke a Sólyom Lászlónak írt nyílt levélben arra kéri az államfőt, hogy figyelmeztesse a magyar demokrácia írott és íratlan szabályainak tiszteletben tartására a Jobbik képviselőit, és tájékoztassa a közvéleményt álláspontjáról, illetve tervezett lépéseiről.

A Fidesz szerint a legfrissebb inflációs adatok azt mutatják, hogy Magyarországon továbbra is gazdasági vészhelyzet van. A kormányzásra készülő párt elnöki stábjának vezetője azután beszélt erről, hogy a Központi Statisztikai Hivatal közölte: a fogyasztói árak fél százalékkal nőttek az elmúlt hónapban márciushoz képest és 5,7 százalékkal haladták meg a tavaly áprilisi szintet. Szijjártó Péter azt mondta: a magyar infláció jobban nőtt az elemzők által vártnál, és a legnagyobb mértékű az egész Európai Unióban.

Házkutatást tartott a Budapesti Nyomozó Ügyészség a Budapesti Rendőr-főkapitányságon - erősítette meg az InfoRádiónak a Fővárosi Főügyészség szóvivője. Skoda Gabriella közölte: fénymásoló-segédeszközök beszerzésére megkötött szerződések ügyében tett feljelentés miatt vizsgálódtak. A szóvivő arról is beszélt, hogy ismeretlen tettes ellen, hűtlen kezelés gyanúja miatt indított nyomozást az ügyészség.

Engedély nélküli hitelnyújtás és pénzügyi lízing miatt 50 millió forintra bírságolta a Credit Bonust a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete. A céget egyúttal eltiltották a jogosulatlan tevékenységtől. Binder István, a PSZÁF szóvivője az InfoRádióban elmondta: a pozsonyi székhelyű, de magyar tulajdonosokkal és vezetőkkel rendelkező Credit Bonus tevékenységét ügyfélbejelentés alapján vizsgálták. A károsultak számát és az okozott kár nagyságát egyelőre nem tudják.

Kerékpárkölcsönző-rendszert építenek ki Budapesten a Nagykörút és a Duna által határolt területen; a projekt a tervek szerint jövőre indul mintegy ezer kerékpárral és 70-80 úgynevezett dokkoló állomással. A rendszer célja, hogy a városközpontot érintő utazásokhoz személyautó helyett minél többen vegyenek igénybe kerékpárt. A beruházás várható költsége bruttó 1 milliárd 320 millió forint.

Romániában elutasítja az ellenzék a kormány által tervezett megszorító intézkedéseket; a liberálisok, szociáldemokraták és konzervatívok ezért nem vettek részt Traian Basescu államfőnek a szakszervezetekkel és a parlamenti pártokkal tartott egyeztetésén. A megbeszélésen a tervezett 25 százalékos bércsökkentésről, valamint a nyugdíjak és a munkanélküli segély 15 százalékos mérsékléséről volt szó. Emellett az idén 1,3 millió alá csökkentik a közalkalmazottak számát, amihez körülbelül 70 ezer embert kell elbocsátani.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×