eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

A kevesebb képviselő nem jelent kisebb korrupciót

A Transparency Internationalnek nincs külön kutatása arról, hogy az önkormányzatok mennyivel korruptabbak az államigazgatás egyéb szféráinál, ám szétaprózottságuk miatt nehezebb is vizsgálatuk - mondta az InfoRádiónak a szervezet jogi tanácsadója. Földes Ádám hozzátette: a képviselők létszámának csökkentése nem javítana a helyzeten.

Sokkal nehezebb felfedezni a korrupciót és fellépni az ellen a szétaprózott önkormányzati szférában - mondta az InfoRádiónak a Transparency International jogi tanácsadója. Földes Ádám szerint önmagában az önkormányzati képviselők létszámának csökkentése nem lenne elég a probléma megoldásához.

A szakértő szerint a legnagyobb gond a közbeszerzésekkel van, de a helyzet rendezéséhez azt is vizsgálni kellene, hogyan bánnak az egyes önkormányzatok a tulajdonaikkal, ingatlanjaikkal. Ugyancsak fontos kérdés, hogy kiből lesz egy önkormányzatnál köztisztviselő, mi alapján kerül egy bizonyos posztra, illetve hogyan fizetik meg, és mi az oka annak, ha korrupcióba keveredik.

A problémák közé sorolta Földes Ádám azt is, hogy jelenleg nincsen olyan szervezet, amely ellenőrizné, hogy törvényesen működnek-e az önkormányzatok, hiszen a közigazgatási hivatalok jó ideje nem gyakorolnak felügyeletet felettük. A jogász szerint a nyilvánosság kontrolljára sem lehet hagyatkozni a korrupciós ügyekben, mivel sok apró önkormányzat esetében talán még a helyi sajtó sem számol be arról, ha gyanús üzletek köttettek.

A Transparency International jogi tanácsadója szerint olyan átfogó reformra lenne szükség, amely együtt járna az önkormányzatok számának csökkenésével. Ha kevesebb lenne a hivatal, átláthatóbbá válnának a pénzmozgások és a döntéshozatal.

Földes Ádám úgy véli, erre megoldást jelenthetnének a kistérségi szinten összevont önkormányzatok; ez nem csak hogy kevésbé elaprózottá, de jobban ellenőrizhetővé és olcsóbbá is tenné a rendszert, csökkentve a korrupciós kockázatot is.

Hanganyag: Sigmond Árpád

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×