eur:
393.17
usd:
352.2
bux:
73119.59
2024. szeptember 21. szombat Máté, Mirella

Öt területen sürgeti a korrupció elleni fellépést a Transpareny International

Öt területen sürgetett azonnali beavatkozást a korrupció ellen a Transparency International a szervezet alapítójának Magyarországi látogatásakor. A nemzetközi szervezet regionális igazgatója szerint a Fidesz kétharmados többsége most lehetőséget ad a hatékony fellépésre.

A párt és kampányfinanszírozás, a közbeszerzések, az igazságszolgáltatási rendszer, a nyilvánosság, valamint a bűnüldözés megerősítésének területén sürget azonnali beavatkozást a Transparency International - mondta Marschall Miklós, a szervezet európai és közép ázsiai regionális igazgatója, Peter Eigennek, a szervezet alapítójának magyarországi látogatása alkalmával.

A regionális igazgató hozzátette: a korrupció ellen három feltétellel - politikai akarattal, strukturális reformokkal és a civil szféra nyomásával - lehet küzdeni, és Magyarországon ma úgy tűnik, hogy ezek mindegyike adott lesz az új kormány hivatalba lépésével.

"A közszféra nagyon sok szempontból még most is úgy működik, mint húsz évvel ezelőtt, a rendszerváltás előtt. A bürokrácia még mindig nagyon jelentős és alacsony hatásfokkal dolgozik. Itt az idő, és most egy nagyon jelentékeny történelmi pillanat van, hisz egy olyan kormány kezdi meg a működését, amely történelmileg egy nagyon erős mandátumot kapott az elmúlt húsz év alatt elmaradt reformok megtételére, bevezetésére" - hangsúlyozta Marschall Miklós.

Az öt területet részletezve kitért arra is, hogy a párt- és kampányfinanszírozás kapcsán a többi között egy ésszerű kampányköltési határ, a kampányszámla és a kiadások regisztrációjának bevezetését, valamint az Állami Számvevőszék szerepének megerősítését javasolják.

A közbeszerzések területén és az igazságszolgáltatás átláthatóságáért és számon kérhetőségéért új szabályozást sürgetnek, a nyilvánosság erősítéséért pedig az állami működés átláthatóvá tételét, a vagyonnyilatkozati rendszer felülvizsgálatát valamint a pártállami idők titkosszolgálati múltjával kapcsolatos dokumentumok nyilvánosságra hozatalát javasolják - tette hozzá Marschall Miklós.

A szervezet becslése szerint korrupciómentes közbeszerzésekkel 2008-ban 400 millió forintot spórolhatott volna az állam. A Transparency International egyébként már tájékoztatta a következő kormány tagjait a javaslatcsomagról, a kormányzat várhatóan megalakulását követően reagál.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Gigantikus buzgár Békásmegyeren - figyelmeztet az FCSM

Nem szabad elvinni a homokzsákokat az ideiglenes gátakról, még akkor sem, ha már elvonult az ár - figyelmeztet a Fővárosi Csatornázási Művek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.23. hétfő, 18:00
Hankó Balázs
kultúráért és innovációért felelős miniszter
Lefordultak az európai tőzsdék, a magyar piac erős volt pénteken

Lefordultak az európai tőzsdék, a magyar piac erős volt pénteken

Csütörtökön még nagyot emelkedtek az európai részvénypiacok, történelmi csúcsra emelkedett a német tőzsde, pénteken viszont lefordulás jött, főként az autóipari részvények árfolyama esett nagyot, miután profitfigyelmeztetést adott ki a Mercedes-Benz. Az európai hangulatromlást az amerikai tőzsdék is lekövették, mérsékelt eséssel indult a pénteki kereskedés, nap végére azonban a csütörtöki záróérték közelébe értek a vezető amerikai részvényindexek..

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 20. 21:41
×
×
×
×