INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

Giró-Szász: "Orbán Viktor legfontosabb célja az egyén biztonságérzetének megteremtése"

Infostart / InfoRádió
Török Gábor politikai elemző szerint a Fidesz kormányzati filozófiájának megismerésére még várni kell. Másképp látja ezt Giró-Szász András, aki szerint Orbán Viktor miniszterelnök-jelölt legfontosabb célja az egyén biztonságérzetének megteremtése. A két elemző emellett arról is beszélt, hogy a következő hónapokban az MSZP életét Mesterházy Attilának és Gyurcsány Ferencnek a pártelnöki posztért folytatott küzdelme határozhatja meg.

Korai még arról beszélni, milyen lesz a Fidesz kormányzati filozófiája - vélekedett a Vision Politics igazgatója az InfoRádió Aréna című műsorában. Török Gábor szerint a vízió majd az egyes kormányzati intézkedésekből áll össze, most azonban még csak a közhelyek szintjén lehet róla beszélni.

A politikai elemző hozzátette: bár a napi politikában, az egyes ügyekbena Fidesz számos fordulatot tett, a lényegi kérdésekben nem változtak a párt vezetőinek elképzelései, amelyek nyomai már megvoltak az 1998-as parlamenti vitákban is.

A Századvég Alapítvány igazgatója szerint ugyanakkor jól látható, hogy a Fidesz-kormány legfontosabb célja - amely egyben a filozófiája alapja is - a magyar állampolgárok státuszbiztonságának megteremtése az egészségügyi, a közbiztonság, a létbiztonság, valamint a jövőbe vetett hit megerősítésével.

Belharc várható

Mesterházy Attila és Gyurcsány Ferenc harcol majd egymással az MSZP elnöki posztjáért - erre számítanak az InfoRádió Aréna című műsorának hétfői vendégei. Török Gábor, a Vision Politics igazgatója szerint nem valószínű, hogy a küzdelem pártszakadást okoz majd.

Kétharmados kormány mellett egy újonnan szerveződött pártnak ugyanis nem járna támogatás, így óriási rizikóval járna a kiválás az állami támogatással védett, egzisztenciális biztonságot teremteni képes tömörülésből, és "zöldmezős beruházással" létrehozni egy másikat - magyarázta a politikai elemző.

Mesterházy Attila egyértelműen esélyes a posztra, az ismert szereplők közül pedig kizárólat Gyurcsány Ferenc számára lenne elfogadhatatlan ez a felállás - fejtegette Török Gábor, aki szerint a frakció összetételét vizsgálva a küzdelemben inkább a párt listavezetőjének, mintsem a korábbi miniszterelnöknek áll a zászló.

Giró-Szász András, a Századvég Alapítvány igazgatója szerint a problémának létezik egy másik dimenziója is, ami ugyancsak összetarthatja az MSZP-t. A szocialisták azt szerették volna, ha a Fidesztől balra csak ők helyezkednek majd el az új Parlamentben, így összegyűjthették volna a szavazatokat, a Lehet Más a Politika azonban közbeszólt - mondta az elemző.

Hanganyag: Exterde TiborA címlapról ajánljuk