eur:
392.8
usd:
366.22
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

Továbbra is jogsértő a Civil Mozgalom internetes felhívása

Még mindig jogsértő a Civil Mozgalom internetes oldalán szereplő felhívás - állapította meg tegnapi ülésén az Országos Választási Bizottság.

Csak formailag tett eleget a Civil Mozgalom az Országos Választási Bizottság pénteki határozatának, tartalmilag nem - állapította meg keddi ülésén az OVB. A testület korábbi határozata szerint a Civil Mozgalom úgymond "visszaélt a joggal", amikor világhálós oldalán igazolással szavazásra hívott fel olyan megyékben, ahol a párt nem tudott területi listát állítani. Az OVB szerint az igazoláskérés célja nem lehet a választás eredményének befolyásolása.

A kérdést azért kellett ismét tárgyalni, mert egy bejelentő szerint vasárnap még fent volt a felhívás a Civil Mozgalom honlapján. Mire azonban tegnap a testület elé került volna a kérdés, módosították a szöveget, ám az OVB szerint a kicserélt felhívás is sérti a rendeltetésszerű joggyakorlás követelményét, azaz a párt tartalmilag nem tett eleget bizottság felhívásának.

Hossza vita folyt arról is, hogy szükséges-e állásfoglalást kiadni a borítékok átadásának módjáról. A kérdést két ügyvéd vetette fel, kérve, hogy a testület a láncszavazás megakadályozása érdekében adjon ki állásfoglalást, hogy a borítékot a választópolgár csak a szavazófülkéből történő kilépést követően vehesse kézbe. A testület végül 6:5 arányban úgy döntött, hogy nem tartja indokoltnak az állásfoglalás kiadását.

A keddi ülésen az OVB elutasította azt a kifogást is, amely sérelmezte, hogy Wéber János - akit korábban póttagnak választott meg a testület - lett az MDF pártdelegáltja. A testület szerint - lévén, hogy Wéber János lemondott póttagságáról - nem valósul meg az összeférhetetlenség.

Tegnap este kiderült: a határidő előtt két nappal hazaérkeztek mind a 86 külképviseletről a szavazóurnák az Országos Választási Központba. A külképviseleti voksoláson 6.851-en vettek részt, ez az előre "bejelentkezettek" csaknem 78 százaléka volt. Az urnákat az Országos Választási Bizottság várhatóan csütörtök este bontja fel, és válogatja szét a 176 egyéni választókerületnek megfelelően.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×