INFORÁDIÓ 

2018. március 17. szombat
Gertrúd, Patrik

Továbbra is jogsértő a Civil Mozgalom internetes felhívása

Infostart / InfoRádió
Még mindig jogsértő a Civil Mozgalom internetes oldalán szereplő felhívás - állapította meg tegnapi ülésén az Országos Választási Bizottság.

Csak formailag tett eleget a Civil Mozgalom az Országos Választási Bizottság pénteki határozatának, tartalmilag nem - állapította meg keddi ülésén az OVB. A testület korábbi határozata szerint a Civil Mozgalom úgymond "visszaélt a joggal", amikor világhálós oldalán igazolással szavazásra hívott fel olyan megyékben, ahol a párt nem tudott területi listát állítani. Az OVB szerint az igazoláskérés célja nem lehet a választás eredményének befolyásolása.

A kérdést azért kellett ismét tárgyalni, mert egy bejelentő szerint vasárnap még fent volt a felhívás a Civil Mozgalom honlapján. Mire azonban tegnap a testület elé került volna a kérdés, módosították a szöveget, ám az OVB szerint a kicserélt felhívás is sérti a rendeltetésszerű joggyakorlás követelményét, azaz a párt tartalmilag nem tett eleget bizottság felhívásának.

Hossza vita folyt arról is, hogy szükséges-e állásfoglalást kiadni a borítékok átadásának módjáról. A kérdést két ügyvéd vetette fel, kérve, hogy a testület a láncszavazás megakadályozása érdekében adjon ki állásfoglalást, hogy a borítékot a választópolgár csak a szavazófülkéből történő kilépést követően vehesse kézbe. A testület végül 6:5 arányban úgy döntött, hogy nem tartja indokoltnak az állásfoglalás kiadását.

A keddi ülésen az OVB elutasította azt a kifogást is, amely sérelmezte, hogy Wéber János - akit korábban póttagnak választott meg a testület - lett az MDF pártdelegáltja. A testület szerint - lévén, hogy Wéber János lemondott póttagságáról - nem valósul meg az összeférhetetlenség.

Tegnap este kiderült: a határidő előtt két nappal hazaérkeztek mind a 86 külképviseletről a szavazóurnák az Országos Választási Központba. A külképviseleti voksoláson 6.851-en vettek részt, ez az előre "bejelentkezettek" csaknem 78 százaléka volt. Az urnákat az Országos Választási Bizottság várhatóan csütörtök este bontja fel, és válogatja szét a 176 egyéni választókerületnek megfelelően.


A címlapról ajánljuk