eur:
393.33
usd:
367.88
bux:
65983.53
2024. április 24. szerda György

Budapest levegőjét is veszélyezteti az Illatos úti bűz - lapszemle

Két éve bűzben élnek a ferencvárosi Illatos úton felszámolás alatt álló Budapesti Vegyi Művek környékén az emberek, a területen elhelyezett veszélyes hulladékok mértékéről pedig a mai napig nincsenek hiteles adatok - írja a Magyar Nemzet.

Az érintett három fővárosi kerület és a Fidesz tiltakozása ellenére a hatóságok a telepen albérlőként működő cég kérelmére hivatkozva felfüggesztették a környezetvédelmi eljárást. Bejelentések szerint már nem csak a Duna vize, hanem Budapest levegője is veszélybe került.

Továbbra is bizonytalan a tapolcai kórház sorsa, mivel az üzemeltető Medisys Kft. és a tulajdonos önkormányzat nem tud megegyezni az elszámolásról - írja a Népszabadság. Ettől függetlenül az önkormányzat cége szeretné átvenni az intézmény üzemeltetését, csakhogy a működtetési engedélyhez szükséges orvosi eszközök a Medisys tulajdonában vannak. A cég beruházásainak 500 millió forintos ellenértékéhez szeretne hozzájutni, az önkormányzat viszont nem akarja ezt az összeget kifizetni.

Az Index úgy tudja, védekezésében cukorbetegségre hivatkozna S. Ábel, akit a rendőrség azzal gyanúsít, februárban arra készült, hogy egy bevásárlóközpontban vagy egy campusban válogatás nélkül lelőjön huszonkét embert. Szakértő szerint a cukorbetegség általánosságban nem jelent beszámíthatatlanságot, inzulin nélkül viszont tudatvesztéses állapotba kerülhet a beteg.

A Napi Gazdaság azt írja, a kormány a közelmúltban hozott egyedi döntései nyomán öt cég 29 beruházása után kaphat összesen mintegy 27,8 milliárd forint közvetlen, vissza nem térítendő támogatást a beruházás-ösztönzési célelőirányzat terhére. Ebből több mint 22 milliárd forint a Mercedes-Benz kecskeméti beruházásának jut, míg a Robert Bosch Kft. egymilliárdot, a Temic Telefunken pedig 300 milliót kap. Összesen négymilliárd kerül a PCP Zöldenergia Zrt.-hez, ha mind a huszonöt műanyaghulladék-feldolgozója megépül.

A Világgazdaság úgy tudja, Magyarországon ismét növekszik a személyautók átszerelése vegyes, benzin-gáz üzemre. Szakemberek szerint ez a fordulat összefüggésben van a benzin árának jelentős emelkedésével, a gáz felhasználásával ugyanis 30 százalékkal csökkenthető a gépkocsi üzemanyagköltsége.

Az elmúlt öt évben folyamatosan csökkent a közúti autógáz fogyasztás. Míg 2007-ben mintegy százezer kocsi futott gázzal, addig mára ez a szám 75 ezerre csökkent.

Az energiaipari szakértők kivétel nélkül egyetértenek abban, hogy a közműszolgáltatások jövője az okos mérőkben, és az áram esetében az intelligens hálózatokban rejlik - olvasható a Portfolio.hu-n. Ezen eszközök, illetve rendszerek a kulcsai a megújuló energiák terjedésének, a jobb minőségű és költséghatékonyabb szolgáltatásoknak, az energiával való spórolásnak.

Magyarországon éppen jelenleg készül egy tanulmány az okos mérők bevezetésének feltételeiről, bár vannak, akik úgy vélik, hogy ezen eszközök széleskörű alkalmazásának támogatása helyett - jelen pillanatban - hasznosabb intézkedéseket is végre lehetne hajtani a hazai energiapiacon.

Hanganyag: Litauszky Balázs

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Kitart a kedvező hangulat, folytatódik a rali a tőzsdéken

Kitart a kedvező hangulat, folytatódik a rali a tőzsdéken

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően pedig Európában is jó hangulatban indulhat a nap a piacokon. Ami a gazdasági eseményeket illeti a német IFO üzleti hangulatindexre, illetve az Amerikából érkező tartós cikkek megrendelésállományának közlésére lesz érdemes figyelni.  Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×