eur:
395.41
usd:
372.21
bux:
65428.99
2024. április 16. kedd Csongor

Zöld, zöldebb, legzöldebb - pártprogramok a környezetvédelemről

A parlamenti bejutásra esélyes pártok választási programjában eltérő hangsúllyal szerepel a környezetvédelem, az országos listát állítani tudók többsége ugyanakkor kinyilvánította, hogy megtartaná, sőt erősítené a Környezetvédelmi Minisztériumot.

Az MSZP tartósan fenntartható fejlődést szolgáló, a környezettudatosságot érvényesítő gazdaságpolitikát hangsúlyozza választási programjában, a környezetvédelem mégis egy nyúlfarknyi részt kapott. A zöld kezdeményezéseket világszintűvé kell kiszélesíteni - közlik a szocialisták, de hogy melyiket, mikor és hogyan, egyelőre nem lehet tudni.

Annyi konkrétumot írnak csak, hogy a megújuló energiaforrások alkalmazásához, energiahatékonyság-javító programokhoz hitelalapot hoznának létre, így kamatmentes hitelhez jutna a beruházó. Az MSZP azt mondja továbbá, hogy a klímaváltozás középtávú magyarországi hatásait tudatosítani kell az emberekben, a hátrányos következményeket pedig meg kell fékezni, de részletek szintén nem ismertek.

A párt mindenesetre figyelmet fordítana a nem globális okokra visszavezethető környezeti károk enyhítésére, ugyanakkor több erdőt, a településeken több zöld területet szeretnének, és azt is kiemelik, hogy az oktatásban nagyobb szerepet kell kapnia a környezettudatosságnak. Folytatnák a kistérségi biogáz és biomassza programot, minden nagyvárosban elindítanák a zöld tömegközlekedés programját.

A szocialisták kidolgoznák a szociális zöldenergia foglalkoztatási modellt annak érdekében, hogy a zöldágazatban minél több munkahely jöjjön létre. Növelnék a geotermikus kutatófúrások állami támogatását, de a szénbányákat is megmentenék a "hőátalakításos alternatív energiatermelés" és a tisztaszén technológiák alkalmazásával.

A Fidesznél sem a leghangsúlyosabb terület a környezetvédelem. A választási programban az olvasható, hogy zöld közbeszerzést akarnak a politikusok, amelyben a magyar vállalkozásokat részesítenék előnyben. Ahogy a szocialisták, úgy a Fidesz is figyelmet fordítana a génmódosított növények termesztésére vonatkozó moratórium további fenntartására, és célul tűzte ki a sokrétű mezőgazdaság, környezet- és tájgazdálkodást.

A legnagyobb ellenzéki párt támogatná többek között a megújuló energia-beruházásokat, a panelfelújítást, a lakások szigetelését. Megjegyzendő, hogy az eddig megvalósult panelprogrammal kampányol most a kormánypárt is.

A Magyar Demokrata Fórum választási programjában hosszasan kell keresgélni a környezetvédelmi terveket. A fórumosoknak túl sok ötletük nincs is, annyit fogalmaznak csak meg, hogy tudásalapú kereskedőházakat kell építeni, amelyek a kis és középvállalkozásoknak szolgáltatnának. A program szerint e kereskedőházakra többek között a megújuló energiaforrások felhasználása és az exportképes környezetvédelmi ipar területén lenne szükség.

Úgy tűnik, a Jobbiknak fontos a környezetvédelem, a pártnak már van zöld kabinetje, zöld különvéleménye, több oldalas zöld programja, ez utóbbiban a többi fejezethez hasonló módon radikális módosításokat szorgalmaz. Hangzatos célként azt fogalmazza meg, hogy a környezetvédelemnek minden politikai döntést át kell hatnia. Bár a program összes elemének megvalósítása igazából kérdéses, mégis megemlítendő, hogy olyan kérdéseket feszeget, amelyek évek, évtizedek óta megválaszolatlanok, és nemcsak foglalkozik azokkal, megoldást is kínál rá. Így a párt például az ország felszíni és felszín alatti vizeit - azok védelme érdekében - nemzeti kinccsé nyilvánítaná, új vízközmű-törvényt fogadtatna el, megreformálná a környezetvédelmi, természetvédelmi és vízügyi igazgatást, megakadályozná a műtrágya mértéktelen használatát, növelné a zöldterületeket, őshonos erdőket telepítene, a nap 24 órájában riasztható környezetőrséget hozna létre, és a szén-dioxid kvótarendszer kijátszásának véget vetne.

A Jobbik ígéri, hogy fellép az illegális szemetelők ellen, hogy új színesfém- és hulladékhasznosítási szabályozásért lobbizik majd, és hogy a lakosságot a környezettudatosságra neveli.

A környezetvédedelem egyedül a Lehet Más a Politika választási programjának meghatározó eleme. Az LMP a környezeti demokrácia megteremtésével zöld fordulatot hirdetett a gazdaságban: zöld adóreformot, zöld munkahelyteremtő beruházásokat javasol. Utóbbi keretében mindenekelőtt az energiahatékonyságot szolgáló építőipari beruházásokat, a megújuló energiatermelést és a fenntartható közlekedést (többek között a vasúti és a városi közösségi közlekedést) támogatnák. A mezőgazdaságban a hagyományos technológiákkal, a tájjal és az ökológiai rendszerekkel összhangban folytatott gazdálkodás térnyerését segítenék.

Az ökopárt egy önálló klímavédelmi alappal egységesen kezelné a klímavédelemre szánt forrásokat, beleértve a kvótabevételeket is. Szigorítanák a lég- és zajszennyezés elleni fellépést, növelnék a környezetvédelmi, erdészeti hatóságok kapacitását, támogatnák a természetközeli erdő- és vízgazdálkodást. Fellépnének a cianidos bányászati technológiák uniós szintű tilalma érdekében, komplex víz- és tájgazdálkodási koncepciót dolgoznának ki a Duna teljes magyarországi szakaszára. A hulladékgazdálkodás terén a párt általános célja a fogyasztás racionalizálása megelőzésközpontú intézkedésekkel.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Rendőrök vetettek véget a brüsszeli konferenciának, amelyen Orbán Viktor is beszédet mondana

Az első napon leállíttatta a belga rendőrség a Nemzeti Konzervativizmus Konferenciáját Brüsszelben. A helyi jelentések szerint a rendezvény folytatódik, de új vendégeket már nem engednek be. A hatóságok a délutánra meghirdetett ellentüntetésre hivatkozva akarják beszüntetni a konferenciát, amelyet korábban már két brüsszeli helyszín is elutasított.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.17. szerda, 18:00
Vágujhelyi Ferenc
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×