eur:
389.83
usd:
362.86
bux:
68067.67
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Adjon le érvénytelen szavazatot, aki egyik pártot sem akarja

Mindenkinek állampolgári kötelessége szavazni - hangzik sokszor a felhívás a választások előtt. De miért menjen el valaki szavazni, ha jó szívvel egyik párt és jelölt közül sem tud választani? Az Európai Választási Szakértők Szövetségének elnöke azt tanácsolja, hogy ha valaki egyik pártot sem akarja, adjon le érvénytelen szavazatot.

A választópolgár részvétele a szavazáson erkölcsi kötelesség - mondta az InfoRádiónak az Európai Választási Szakértők Szövetségének elnöke. Tóth Zoltán kifejtette: a demokrácia alappillére a választás, minél többen vesznek részt azon, annál nagyobb a demokrácia elismertsége.

A szakértő kiemelte: 3-5 százalék között szokott lenni azok aránya, akik érvénytelenül szavaznak. Egy részük tudatosan tesz így, mivel ki akarja nyilvánítani a demokrácia melletti elkötelezettségét, de nem tud választani.

Tóth Zoltán szerint ez jobb, mintha el sem menne voksolni valaki, mert a demokrácia elismertségét a több szavazó jobban megerősíti.

A szakértő elmondta: Magyarországon - ellentétben Olaszországgal és Belgiummal - jogilag nem kötelező a szavazás. Az említett két országban az az állam működésének filozófiája, hogy az adófizetőknek kötelességük beleszólni abba, hogyan osszák el a pénzüket - tette hozzá.

Hanganyag: Nagy Tamás

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: most lehetünk optimisták

Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: "most lehetünk optimisták"

A kormányzat nyomásának engedve, illetve az olaj világpiaci árának következtében folyamatosan csökken az üzemanyagok ára a hazai benzinkutakon. Ha a forint erősödni tudna a dollárhoz képest, akkor az árak elérnék a régiós középmezőny átlagát. Az InfoRádió az árak alakulásának hátteréről és a várakozásokról kérdezett szakértőt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×