eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Sólyom László a Vajdaságban: fontos, hogy kifejezetten a magyar iskolák számára készüljenek tankönyvek

A magyar nyelvű oktatás fontosságát hangsúlyozta Sólyom László államfő szombaton a szerbiai Nagybecskereken, vajdasági látogatásának második napján. A köztársasági elnök kiemelte, hogy a vajdasági magyaroknak az államigazgatásban is arányuknak megfelelő számban kellene helyet kapniuk.

 Sajnálatos tény, hogy a diplomával rendelkező magyarok száma nem felel meg a szerbiai magyarság arányának, ezen mindenképpen javítani kell - mondta a köztársasági elnök háromnapos vajdasági látogatásának második napján Nagybecskereken. Sólyom László kiemelte, hogy bővíteni kell a magyar nyelvű felsőfokú képzés körét is, szükség van magyar nyelvű óvodákra, ebben pedig az egyháznak is nagy szerepe lehet.

"Az Apáczai Csere János kollégiumban magyar fiatalok tudnak lakni, viszonylag olcsón tudnak ott lakni és tanulni, ezért rendkívül fontos kollégiumokat fenntartani. A továbbtanulás szempontjából nagyon fontos a magyar nyelvű iskolák megfelelő tankönyvellátása. Méghozzá nemcsak úgy, hogy a szerb tankönyveket fordítják magyarra, ebben sokszor nagy késések vannak, fontos, hogy kifejezetten a magyar iskolák számára készüljenek tankönyvek."

A köztársasági elnök a nagybecskereki püspökségen megbeszélést folytatott Német Lászlóval, a Nagybecskereki Egyházmegye püspökével. Ezután Sólyom László hangsúlyozta, hogy fontos a szerbiai magyar nyelvű iskolák megfelelő tankönyvellátása, mert nem elég a szerb tankönyvek magyar fordítása, meg kellene engedni, hogy a magyarországi tankönyveket is használhassák ezekben az intézményekben. Kiemelte, hogy a magyaroknak idegen nyelvként kellene tanulniuk az államnyelvet.

"Remélem, hogy a hamarosan megalakuló Nemzeti Tanács ezt az ügyet is kiemelten fogják támogatni, egy olyan folytatással, ami továbbvezet a diplomához, ehhez bővíteni kell a magyar nyelv felsőfokú tanításának körét is" - tette hozzá az államfő.

Sólyom László Újvidéken tárgyalt Egeresi Sándorral, a vajdasági tartományi képviselőház elnökével. A találkozón a többi között szó volt a Duna-stratégiáról is, amely a 2011 első fél évében esedékes magyar EU-elnökség egyik fő célja, és a Vajdaság számára is hatással lehet. A Vajdaság, mint Duna menti tartomány kulcsszerepet játszik ebben a stratégiában, és fontos, hogy már most közösen javasoljunk programokat az Európai Uniónak - tette hozzá.

Az Egeresi Sándorral folytatott megbeszélés másik témája a magyarság képviselete volt. Sólyom László hangsúlyozta, hogy kívánatos lenne, ha az államigazgatásban, a rendőrségen, az ügyészségeken és a bíróságokon a nemzetiségek számarányuknak megfelelően lennének képviselve.

A köztársasági elnök szombat délután délvidéki szórványmagyar településeket keresett föl. Ma, az utolsó napon találkozik Borisz Tadics szerb elnökkel, majd részt vesz a Vajdasági Magyar Szövetség ünnepi rendezvényén.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Már megint nyílik a vagyoni olló: lemaradnak a világ szegényei

Már megint nyílik a vagyoni olló: lemaradnak a világ szegényei

Az utóbbi tíz évben leállt a világ szegényebb országainak felzárkózása. Azaz, lassabban haladnak a jólét felé, mint ahogy a gazdagok gazdagodnak. Pedig, a 90-es évek közepétől húsz éven át éppenséggel visszaszorulóban volt a szegénység és javultak a mutatók. A folyamat azonban körülbelül tíz éve elakadt – írja az Economist magazin.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Ijesztő trend indult újra a világban, ismét nő a szakadék

Ijesztő trend indult újra a világban, ismét nő a szakadék

Az elmúlt évtizedben megtorpant a fejlődő országok felzárkózása a gazdagabb nemzetekhez képest. Az Economist magazin elemzése szerint a szegényebb országok jóléti mutatói lassabban javulnak, mint ahogy a fejlett gazdaságok gyarapodnak. Ez a trend ellentétes az 1990-es évek közepétől kezdődő húszéves időszakkal, amikor a globális szegénység csökkenő tendenciát mutatott - közölte az Infostart.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×