eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Évekre röghöz kötné a kormány a rezidenseket?

Tiltakoznak az orvostanhallgatók a fiatal orvosokat - véleményük szerint - röghöz kötő rendelet miatt. Székely Tamás egészségügyi miniszter azonban nem vonja vissza a rendeletet.

Jognyilatkozatot írhatnak alá az orvostanhallgatók arról, hogy nem vesznek részt idén a szakorvosképzésen. Így tiltakoznának az egészségügyi minisztérium egyik, - véleményük szerint - a rezidenseket évekre röghöz kötő rendelete ellen.

Papp Magort a Magyar Rezidens Szövetség elnöke elmondta: aki aláírja a jogi nyilatkozatot, az azt vállalja, hogy ebben az évben nem lép be a szakorvosképzésbe. Az egyik lehetőség, hogy pályaelhagyóvá válik, mintegy nyomást gyakorolva a kormányzatra, a másik lehetőség, amitől a szövetség is tart, hogy ez felgyorsítja a fiatal kollégák elvándorlását külföldre.

Hozzátette: a hatodéves hallgatók több mint egyharmada már aláírta a dokumentumot.

Rácz Jenő, a Kórházszövetség leendő elnöke, a Magyar Orvosi Kamara és az Egyetemi Klinikák Szövetsége is a rezidensek mellé állt.

Székely Tamás egészségügyi miniszter azonban nem vonja vissza a rezidens-rendeletet. Úgy véli: szó nincs röghöz kötésről. Azok, akik közpénzből Magyarországon szakvizsgát szereztek, legalább annyi ideig, amíg a szakvizsgát megszerezték, dolgozzanak Magyarországon.

Székely Tamás hozzátette: nem igaz, hogy a kórházak nem írnak ki állásokat, mert 734 állásra pályáznak ma a intézetek, ezen kívül pedig 116 központi gyakornoki helyet hirdettek meg. A két szám pedig a tárcavezető szerint együtt magasabb, mint az idén végzett medikusok száma. Emellett az Egészségügyi Minisztérium tudomása szerint a kórházak 593 állást hirdetnek meg a szakgyakorlatukat megkezdők, tehát volt rezidensek számára.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 5. 11:53
×
×
×
×