eur:
389.57
usd:
363.42
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Perli az államot és az NBH-t az UD Zrt.

Másfél milliárd forint vagyoni kártérítést követel az UD Zrt. a Nemzetbiztonsági Hivataltól és a magyar államtól a héten indítandó polgári perben - jelentette be a vagyonvédelmi cég ügyvédje. Az UD Zrt. jogászai a sajtó nyilvánossága előtt számoltak be a céget érintő aktuális jogi ügyekről.

Polgári pert indít az UD Zrt. a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) és a magyar állam ellen, amiért a 2008 őszén kirobbant botrány következtében lényegében teljesen tönkrement a cég, megrendelői nincsenek, és a munkavállalóit is elvesztette. A vagyonvédelmi vállalatnak 508 millió forintos kára keletkezett, a cég névértékével együtt pedig másfél milliárd forintos vagyoni kártérítést követelnek.

Minderről a cég ügyvédje, Bakondi György számolt be, aki emellett elmondta, hogy nyolc polgári, személyiségi jogi pert indítottak különböző újságok, valamint Laborc Sándor, az NBH volt főigazgatója, Szilvásy György volt titokminiszter, és Dávid Ibolya, az MDF elnöke ellen.

Két büntetőügy is folyamatban van, mindkettő Tóth János résztulajdonos ellen. Az egyik hivatali visszaélésre való felbujtás, a másik pedig haditechnikai eszközök birtoklása miatt.

A cég büntetőügyekben eljáró jogi képviselője elmondta: függőben van még Dávid Ibolya MDF-elnök, és Herényi Károly, a párt volt frakcióvezetőjének ügye is. Õket az ügyészség gyanúsítottként akarja kihallgatni, a mentelmi joguk miatt azonban erre nincs lehetősége a vádhatóságnak. Márpedig a parlament tavaly októberben nem adta ki a két képviselő mentelmi jogát.

Futó Barnabás szerint azonban a politikusok esetében nem évülhet el a gyanúsítás: ha megszűnik a mentelmi joguk - legyen az idén nyáron, vagy akár húsz év múlva -, az ügyészség akkor is kihallgathatja őket, és lefolytathatja a büntetőeljárást.

Az ügyvéd hozzátette: ha Dávid Ibolyát és Herényi Károlyt új bűncselekménnyel, például zsarolással vádolná meg a vádhatóság, újra kérhetné mentelmi joguk felfüggesztését, amihez az új parlament talán hozzá is járulna.

Az ügy alapját jelentő telefonbeszélgetéseket Horváth József szerint elképzelhető, hogy nem is a lehallgatásra jogosult Nemzetbiztonsági Szakszolgálat hallgatta le, szerinte erre utalnak a leiratban található elhallások, hibák is.

A Dávid Ibolyához került CD-ről szólva Futó Barnabás leszögezte: az egyértelműen "vágott" felvétel, erre utal szerinte, hogy például egy mondat a közepétől kezdődik. Hozzátette: a Legfőbb Ügyészség úgy tudja, hogy Dávid Ibolya birtokában több hangfelvétel is van, erről vagy az NBH-tól van információja az ügyészségnek, vagy az MDF-frakció tagjaitól, akiknek a hírek szerint Dávid Ibolya beszélt arról, hogy több hangfelvétele is van.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×