INFORÁDIÓ 

2018. március 25. vasárnap
Irén, Írisz

Fidesz: hozzák nyilvánosságra a felvételi feladatsorokat összeállítók névsorát!

InfoRádió / MTI
Nyílt levélben kérik fővárosi fideszes szakpolitikusok, hogy az oktatási tárca hozza nyilvánosságra a hétvégén tartott középfokú központi írásbeli felvételi feladatsorát összeállítók névsorát. A párt szakmai vitát szeretne az értesüléseik szerint kimagaslóan nehéz vizsgafeladatokról.

 A Fővárosi Közgyűlés fideszes képviselőcsoportja által írt nyílt levélben Csomós Miklós frakcióvezető-helyettes és Kucsák László, az oktatási és ifjúságpolitikai bizottság alelnöke azt írta: "ismételten nem sikerült az arra hivatottaknak megfelelő írásbeli felvételit összeállítani". Mint hozzátették, a diákok a magyar vizsgát könnyűnek találták, a matematikát pedig nagyon nehéznek, 45 perc alatt szinte megoldhatatlannak.

"Azon túl, hogy szakmailag nehéz megmondani ezután, hogy mit szerettek volna mérni, azzal is foglalkozniuk kellene, hogy a sikertelenség érzése - mivel jól felkészült diákok sem tudtak eljutni 45 perc alatt a matematika feladatsor végére -, milyen csalódást okoz a kisgyerekeknek, milyen pedagógiai hátránnyal, milyen bizalomvesztéssel jár a tanárok, az iskola, a felnőttek irányában" - olvasható a nyílt levélben.

A politikusok arra kérik az államtitkárt, hogy hozza nyilvánosságra azoknak a névsorát, munkahelyét és a tanári pályán eltöltött éveinek számát, akik összeállították a feladatsorokat. Azt szeretnék továbbá, hogy a feladatsor összeállítói mellékeljenek egy szakmai indoklást arra vonatkozóan, miért ezeket a feladatokat és miért ilyen mennyiségben állították össze.

"Nem kérünk mást, csak azt, ami minden egyes iskolában tanító pedagógustól elvárt és megkövetelt: a személyes, névvel és indoklással vállalt felelősséget! Kérjük, ne tagadja meg kérésünket adatvédelemre, személyiségi jogokra és egyebekre való hivatkozással, mert a fentiek ismeretében ez hiteltelen lenne a diákok, a szülők és pedagógusok előtt" - írták.

Az Oktatási Hivatal hétfői közleménye szerint rendben lezajlottak a hétvégén a középfokú oktatási intézmények központi írásbeli vizsgái, egy fővárosi iskolában a pótnapra szóló feladatsort bontották fel, de a diákokat emiatt hátrány nem éri.

Hanganyag: Gál Ildikó

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk