eur:
394.25
usd:
365
bux:
65619.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Ipsos: Alig mennének el szavazni az emberek, ezzel az MSZP bukhat nagyot

Továbbra is jelentős a Fidesz előnye az MSZP-vel szemben a Szonda Ipsos felmérése szerint. A januári adatok alapján a legnagyobb ellenzéki pártra a biztos pártválasztók 63, a szocialistákra pedig 21 százaléka szavazna - mondta Závecz Tibor, a cég kutatási igazgatója. Szerinte a Fidesz számára azt kell eldönteni, igényt tart-e a radikális szavazókra, és megszólítja-e őket, vagy lemond róluk a Jobbik javára.

Jelenleg igen alacsony a szavazói hajlandóság, a választásra jogosultaknak mindössze 43 százaléka mondja azt, hogy mindenképpen elmenne szavazni, míg négy éve ez az arány 54, nyolc éve 58 százalék volt.

Ezzel a legtöbbet az MSZP veszítheti, hiszen a párt támogatóinak csak a fele menne el voksolni, ha most vasárnap lennének a választások. Igaz, ez lehetőség is a szocialistáknak, mert legalább van még kit mozgósítaniuk.

A Fidesz és a Jobbik szimpatizánsainak a kétharmada biztos voksolna.

Az elmúlt hónapban a pártok támogatottságában látványos változás nem történt, egyedül a Jobbik mutat növekedést: a teljes, választójoggal rendelkező lakosság körében 7 százalékon áll a párt, azaz 600 ezer támogatót tudhat magáénak, míg a biztos pártválasztók körében 12 százalékon.

A Fidesz ez utóbbi körben 63, az MSZP 21 százalékos támogatottságot tudhat magáénak.

A pártok lehetőségei

Az MSZP 2006-os támogatóinak mindössze negyede áll még mindig a párt mellett, a többi vagy bizonytalan, vagy másra szavazna. A szocialisták tehát leginkább úgy növelhetnék táborukat, ha korábbi szavazóikat próbálnák meg visszacsábítani - mutatott rá Závecz Tibor, elismerve, hogy ez igen nagy erőfeszítéseket követelne.

A Fidesznek ilyen tartalékai nincsenek, vagy csak lényegesen kisebb mértékben. A párt számára azonban problémát jelenthet, hogy olyan mértékű a választási győzelembe vetett hit - a párt támogatóinak 98 százaléka, azaz szinte mindenki azt gondolja, hogy a Fidesz nyeri a választásokat - hogy a túlzott önbizalom miatt az egyes voksolók azt gondolhatják: az ő szavazatukra már nincs is szükség.

A választók egy számottevő csoportja - csaknem félmillió ember - ugyanakkor még nem döntötte el, hogy áprilisban a Fideszre vagy a Jobbikra adja-e le a voksát.

A Fidesz számára azt kell eldönteni, igényt tart-e a radikális szavazókra, és megszólítja-e őket, vagy lemond róluk a Jobbik javára.

Az SZDSZ támogatottsága a mérések szerint hónapok óta 1 százalékos, míg az MDF-é 3, azaz ha az összekapcsolódással működésbe lépne a szavazóbázisok összeadódása, akkor sem biztos, hogy a parlamentbe jut a tömörülés.

Hanganyag: Farkas Dávid

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Hatalmas logisztikai csarnokot épít Debrecen mellett egy belga-magyar fejlesztő

Hatalmas logisztikai csarnokot épít Debrecen mellett egy belga-magyar fejlesztő

A belga-magyar tulajdonosi háttérrel rendelkező Weerts Logistics Park (WLP) HUR One Kft. közel 55 000 négyzetméter alapterületű logisztikai csarnokot épít Debrecen szomszédságában, Ebesen. A WLP az első külföldi érdekeltséggel is rendelkező beruházó, amelyik előre, megrendelésállománnyal még nem rendelkező, spekulatív módon fejleszt a Hajdú-Bihar vármegyei székhely térségében.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×