eur:
391.18
usd:
365.58
bux:
68169.96
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Év végére elkészülhet a magyar-horvát gázvezeték -a nap legfontosabb hírei

Az év végére elkészülhet, a jövő év közepétől pedig már teljes kapacitással üzemelhet a Magyarországot és Horvátországot összekötő gázvezeték. Ezt Zágrábban mondta a magyar kormányfő, miután tárgyalt Jadranka Kosor horvát miniszterelnökkel. Bajnai Gordon közölte: a vezeték éves szinten 6-6,5 milliárd köbméter földgáz szállítására alkalmas.

Oszkó: Nem kell az INF támogatása

Magyarországnak már nincs szüksége a Nemzetközi Valutaalap pénzügyi támogatására - közölte a pénzügyminiszter. Oszkó Péter a Financial Timesnak azt mondta: Magyarország kizárólag a piacról is fedezni tudja külső finanszírozási igényeit, és arra számít, hogy nem is lesz szükség pénzügyi segítségre. A pénzügyminiszter szólt arról is, hogy Magyarország számára továbbra is hasznosak a rendszeres IMF-felülvizsgálatok, amelyek hitelesebbé tették a magyar költségvetési reform-erőfeszítéseket a piac szemében. A Financial Times szerint jóllehet a piaci hangulat javult, az elemzők szorosan figyelemmel követik a politikai fejleményeket, tekintettel a tavasszal esedékes választásokra.

Jövőre elkészülhet az első Mercedes Kecskeméten


2011 végén kigördülhet a kecskeméti Mercedes gyárból az első új típusú A vagy B osztályú gépkocsi. A cég magyarországi leányvállalatának ügyvezetője azt mondta: az üzem építésének engedélyeztetése gyakorlatilag lezárult. Michael Friess hangsúlyozta: a mintegy 800 millió eurós beruházás megvalósulásával évente 100 ezer jármű készülhet majd a magyarországi gyárban. Az ügyvezető emlékeztetett arra, hogy mivel a jelenlegi beruházás nem tölti ki teljesen a megvásárolt 441 hektáros területet, a jövőben lesz lehetőség arra, hogy szükség szerint bővítsék a gyárat.

Csökken az üzemanyagok ára


Bruttó két forinttal csökkenti a benzin és három forinttal a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát szerdán a MOL - értesült piaci forrásokból a portfolio.hu. Takács Szabolcs elemző az InfoRádióban azt mondta: a benzin átlagára 315, a gázolajé 294 forintra mérséklődik. A múlt héten a MOL nem változtatott az árakon, két hete viszont a benzin árát négy forinttal, a gázolajét hárommal emelte, amivel a benzinár megismételte 2008. júniusi történelmi csúcsát, vagyis átlagára 317 forintra nőtt.

Ecostat: év égvére megáll a GDP visszaesése

Az Ecostat szerint a negyedik negyedévben megáll a bruttó hazai termék visszaesése, de az elsőben fél, a másodikban és a harmadikban pedig egyaránt 0,4 százalékkal csökken a GDP. Az intézet 2010 egészében 0,3 százalékos gazdasági visszaesést prognosztizál. Az infláció az Ecostat szerint az idén negyedévről negyedévre csökken; a kutatóintézet az év egészére 3,8 százalékos átlagos fogyasztói áremelkedést vár.

BKV: Nincs megállapodás a kollektív szerződésről


Nincs megállapodás az új kollektív szerződésről a BKV menedzsmentje és cégnél működő 26 szakszervezet között. Gulyás Attila, a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének elnöke az InfoRádióban azt mondta: a közlekedési vállalat ugyan meg tudott egyezni a sztrájkot hirdető 14 érdekképviselettel, de a többi 12 szerint az esti megállapodásban foglaltak rosszabbak, mint amiről ők december végén aláírták a papírokat, ezért az új ajánlatot nem fogadják el. A tárgyalások folytatódnak. A BKV vezetése a kedd óta sztrájkoló szakszervezetekkel megállapodott a kollektív szerződésről, így a sztrájkot felfüggesztették.

A szlovák nyelvtörvényről tudakozódik a VB

A szlovákiai államnyelvtörvényről tájékozódik Pozsonyban a Velencei Bizottság. A küldöttség találkozik a nemzeti kisebbségek, a civil és az állami szervezetek képviselőivel, majd Dunaszerdahelyen a város vezetőségével egyeztet. A Velencei Bizottságot, amely a strasbourgi székhelyű Európa Tanács független jogi szakértőkből álló testülete, még szeptemberben Szlovákia kérte fel szakvélemény elkészítésére az államnyelvtörvényről.

Százmilliós EU-segély Haitinek

Több mint 100 millió euró azonnali segélyt nyújt a földrengés sújtotta Haitinek az Európai Unió. Erről a közösség kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének elnökletével tartott rendkívüli brüsszeli tanácskozáson döntöttek a tagállamok illetékes miniszterei. Az ülésen a tagországok összesen 92 millió euróra tettek felajánlást, ebből Magyarország százezer eurót vállalt. Ezt a támogatást az Európai Bizottság forrásaiból további 30 millióval egészítik ki és további 100 milliót szánnak arra, hogy segítsék a szigetországban az alapvető infrastruktúra helyreállítását. A brüsszeli tanácskozás résztvevőinek adott tájékoztatás szerint eddig 50 ezer halottat találtak a földrengés helyszínén, de az összes halálos áldozat számát 200 ezerre becsülik.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
Egyetlen fegyvertípustól szenved az orosz haderő, Ocseretine is elesett  – Ukrajnai háborús híreink kedden

Egyetlen fegyvertípustól szenved az orosz haderő, Ocseretine is elesett – Ukrajnai háborús híreink kedden

Az orosz harctéri veszteségek legalább felét az ukrán drónok okozzák, főleg az FPV kamikaze-drónok, de mellettük komoly gondot okoznak az aknagránátokat dobáló „bombázódrónok” is – állítja az egyik nagyobb orosz háborús Telegram-csatorna harctéri forrásokra hivatkozva. Ukrán források vasárnap este három donbaszi falu elvesztését ismerték el, ugyanakkor geolokáció alapján nagyon úgy néz ki, hogy ennél jelentősen mélyebben törték át az orosz csapatok a frontvonalat. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×