INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

Az ombudsman szerint a "mikuláscsomag" nem biztonságos

Infostart / InfoRádió
Bizonytalan értesítést jelent a fővárosi parkolási rendszerben használatos "mikuláscsomag", hiszen azt szél elfújhatja, az eső eláztathatja, bárki eltávolíthatja - állítja az ombudsman, aki emiatt a budapesti parkolási rendelet módosítását javasolja.

A parkolási bírság befizetésére megszabott időt akkortól kell számolni, amikor az autós bizonyíthatóan tudomást szerzett a büntetéséről - javasolja Szabó Máté, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa.

Az ombudsmanhoz beérkezett panaszok alapján olyan emberek is kapnak fizetési felszólítást a Centrum Parkoló Rendszer Kft.-től, akiknek volt érvényes parkolójegyük, úgynevezett mikuláscsomagot azonban sosem találtak az autójukon. Így járt Budapesten egy nagykövet is, aki szintén panaszt nyújtott be a hivatalhoz.

A nagykövet megváltotta parkolójegyét, és azt - mivel nem volt "mikuláscsomag az autóján" - távoztában eldobta. Később a Centrum Parkoló Rendszer Kft.-től fizetési felszólítást kapott.

Egy másik panaszos azt kifogásolta, hogy a parkolási társaság tájékoztatása szerint a fővárosi parkolási rendelet azt írja elő, hogy az érvényes, de nem láthatóan elhelyezett parkolójegyek bemutatására a társaságnak mindössze egyetlen napot kell biztosítania havonta, és kizárólag azoknak, akiknek nincs 30 napnál régebbi pótdíjtartozása.

Az információ téves - mutatott rá az ombudsman -, a rendelet szerint igenis van lehetőség a parkolójegy utólagos bemutatására. Az ombudsman felkérte a társaság vezetőjét a helyzet tisztázására.

Szabó Máté szerint a mikuláscsomagos módszerrel nem bizonyítható, hogy az autós tudomást szerzett a pótdíjfizetési kötelezettségéről, és amire postán megkapja a fizetési felszólítást, a pénzbüntetése megháromszorozódik.


A címlapról ajánljuk