eur:
392.88
usd:
366.07
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk

BKV-sztrájk: nagyobb tárgyalási intenzitást ígérnek a felek

Folytatódik a sztrájk, eredménytelenül zárult csütörtök este a BKV menedzsmentje és a sztrájkbizottság találkozója a kollektív szerződésről. Az egyeztetések a hét elején kezdődtek, azóta nem jutottak dűlőre. Most azt ígérik a felek, hogy nagyobb intenzitással tárgyalnak. A sztrájkbizottság közben Bajnai Gordonhoz fordult. A miniszterelnök szerint a szakszervezetek nem sztrájkolnak, hanem zsarolnak.

Nincs megállapodás, nincs közeledés, nincs új javaslat, a sztrájk folytatódik, marad a bizonytalanság a tömegközlekedésben. Unalomig ismételt mondatok a BKV menedzsmentje és a sztrájkbizottság egyeztetései után. A tárgyalófelek ragaszkodnak álláspontjukhoz, éppen ezért a másiktól várják az engedményt.

A határozatlan idejű sztrájk 3. napján, csütörtökön a metró és a trolibuszközlekedésben nem volt fennakadás, azonban csak negyvenhárom busz-, és négy villamosvonalon indultak el a BKV járatai. A sztrájkbizottság szóvivője, Nemes Gábor felszólította a menedzsmentet, hogy mutassa be a BKV idei évi üzleti tervét, illetve a 15 éves üzleti modelljéről szóló papírokat.

"Nyilván a számok tükrében tudunk tovább lépni. A mi megítélésünk szerint meg lehet, vagy megvan annak a fedezete, hogy azokat az eddigi juttatásokat, amiket eddig is megkaptunk, megkapjuk a továbbiakban is. A dokumentumokat meg szeretnénk nézni." - mondta Nemes Gábor.

Kocsis István, a BKV vezérigazgatója szerint a vita arról szól, hogy a dolgozók szociális juttatásairól mikor tárgyaljanak. A bértárgyalások idején, vagy a kollektív szerződésről szóló egyeztetésekkor.

"A menedzsment álláspontja az, hogy a bér és a bérjellegű juttatások kérdését a kollektív szerződésen kívül szabályozzuk, mert ha abba betennénk, olyan hosszútávra bebetonoznánk, ami a későbbi kormányzatok, menedzsmentek lehetőségeit korlátozná" - mondta Kocsis István vezérigazgató.

A tárgyalófelek mindenesetre egy dologban egyetértettek, nevezetesen abban, hogy a mielőbbi megállapodás érdekében nagyobb intenzitással, akár egész nap folytatják az egyeztetést.

A sztrájkbizottság a kialakult helyzet miatt már Bajnai Gordon miniszterelnökhöz fordult. A kormányfő egy esti rádióműsorban úgy reagált: "sztrájkolni Magyarországon mindenkinek van joga, de ami itt történik, az nem sztrájk, hanem zsarolás, hiszen a BKV egy közszolgáltató cég, és rajta kívül más nem tudja megoldani azt, hogy milliók eljussanak a munkahelyükre". Mint mondta: szívesen tárgyal bárkivel, ha majd megállapodnak a szakszervezetek az elégséges szolgáltatásról.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×