eur:
394.14
usd:
369.57
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

TGM: A politikai dekadencia jele az SZDSZ-MDF-összefogás

A politikai hanyatlás tünetének tartja Tamás Gáspár Miklós azt, hogy SZDSZ-alapítók az MDF listáján indulnak a tavaszi országgyűlési választásokon. A filozófus szerint - aki az SZDSZ egyik alapítója volt - mára az összes parlamenti párt elvesztette a hitelét. A stratégia értelme ugyanakkor világos, és be is válhatnak az érintettek számításai - ismeri el.

Az összes parlamenti párt elveszítette a hitelét, olyannyira, hogy a baloldali beállítottságúaknak nem nagyon van kire szavazniuk - mondta az InfoRádióban Tamás Gáspár Miklós annak kapcsán, hogy az SZDSZ és az MDF politikusai közös listán indulnak a tavaszi országgyűlési választásokon.

Az, hogy az SZDSZ bizonyos tagjai az egykori nagy ellenfél listáján indulnak és megfordítva, a filozófus számára az mutatja, hogy Magyarországon egyszerűen kiüresedtek a politikai hagyományok.

A stratégia értelme persze világos: a politikusok így próbálják megakadályozni, hogy a Fidesz-KDNP pártszövetség kétharmados többséget szerezzen a következő Országgyűlésben. Tamás Gáspár Miklós szerint azonban nem lehet pusztán technikai trükkökkel és szavazótáborok mechanikus összeadásával politikai haladást elérni.

"Azt sem fogom fel - őszintén szólva -, hogy az SZDSZ képviselői, akik általában síkraszállnak a liberális demokrácia szabályai mellett, hogyan állhatnak össze egy olyan párttal, amelynek a jelenlegi formája a legelképesztőbb erőszakosságok, szabálytalanságok és törvénytelenségek révén alakult ki'" - jelentette ki a filozófus, megemlítve azt a kizárási hullámot, amelynek hatására az MDF jelenlegi fogmája létrejött.

"Az egészet kétségbeejtőnek tartom" - tette hozzá a filozófus, azt ugyanakkor elismeri: beválhatnak a számítások. Azok szavazhatnak majd erre a listára, akik nem kívánnak Orbán Viktornak kétharmados többséget biztosítani, mert nem bíznak benne, és akik ugyanakkor nem szívesen szavaznak az MSZP-re sem, mert az elmúlt rendszer utódpártjának tekintik.

Tamás Gáspár Miklós mindezt a politikai dekadencia egyik tünetének tartja.

Hanganyag: Sigmond Árpád

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×