INFORÁDIÓ 

2018. március 20. kedd
Klaudia

TGM: A politikai dekadencia jele az SZDSZ-MDF-összefogás

Infostart / InfoRádió
A politikai hanyatlás tünetének tartja Tamás Gáspár Miklós azt, hogy SZDSZ-alapítók az MDF listáján indulnak a tavaszi országgyűlési választásokon. A filozófus szerint - aki az SZDSZ egyik alapítója volt - mára az összes parlamenti párt elvesztette a hitelét. A stratégia értelme ugyanakkor világos, és be is válhatnak az érintettek számításai - ismeri el.

Az összes parlamenti párt elveszítette a hitelét, olyannyira, hogy a baloldali beállítottságúaknak nem nagyon van kire szavazniuk - mondta az InfoRádióban Tamás Gáspár Miklós annak kapcsán, hogy az SZDSZ és az MDF politikusai közös listán indulnak a tavaszi országgyűlési választásokon.

Az, hogy az SZDSZ bizonyos tagjai az egykori nagy ellenfél listáján indulnak és megfordítva, a filozófus számára az mutatja, hogy Magyarországon egyszerűen kiüresedtek a politikai hagyományok.

A stratégia értelme persze világos: a politikusok így próbálják megakadályozni, hogy a Fidesz-KDNP pártszövetség kétharmados többséget szerezzen a következő Országgyűlésben. Tamás Gáspár Miklós szerint azonban nem lehet pusztán technikai trükkökkel és szavazótáborok mechanikus összeadásával politikai haladást elérni.

"Azt sem fogom fel - őszintén szólva -, hogy az SZDSZ képviselői, akik általában síkraszállnak a liberális demokrácia szabályai mellett, hogyan állhatnak össze egy olyan párttal, amelynek a jelenlegi formája a legelképesztőbb erőszakosságok, szabálytalanságok és törvénytelenségek révén alakult ki'" - jelentette ki a filozófus, megemlítve azt a kizárási hullámot, amelynek hatására az MDF jelenlegi fogmája létrejött.

"Az egészet kétségbeejtőnek tartom" - tette hozzá a filozófus, azt ugyanakkor elismeri: beválhatnak a számítások. Azok szavazhatnak majd erre a listára, akik nem kívánnak Orbán Viktornak kétharmados többséget biztosítani, mert nem bíznak benne, és akik ugyanakkor nem szívesen szavaznak az MSZP-re sem, mert az elmúlt rendszer utódpártjának tekintik.

Tamás Gáspár Miklós mindezt a politikai dekadencia egyik tünetének tartja.

Hanganyag: Sigmond Árpád


A címlapról ajánljuk