INFORÁDIÓ 

2018. március 17. szombat
Gertrúd, Patrik

Pontosítaná a sztrájktörvény rendelkezéseit a VOSZ

InfoRádió / MTI
A sztrájktörvény módosítását kezdeményezi a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) annak érdekében, hogy biztosan hozzáférhetővé váljanak az alapvető közszolgáltatások.

A szervezet a közleményében hangsúlyozza: nem a törvény egyoldalú szigorítását, a munkavállalói jogok csorbítását szorgalmazzák, hanem tisztázni akarják a törvény előírásait, a vitában álló felek kötelezettségeit és jogait.

A munkáltatói szövetség arra kéri a parlamenti pártokat és a kormányt, hogy "haladéktalanul" dolgozzák ki a "tűrhetetlen és tarthatatlan helyzet" megoldásának jogi eszközeit. A sztrájkoló közlekedési szakszervezetek ugyanis súlyos károkat okoztak valamennyi magyar állampolgárnak - fűzik hozzá.

A VOSZ egyebek mellett arra tesz javaslatot, hogy az új törvény érintse a munkaadók és munkavállalók együttműködésének alapvető normáit a sztrájkot megelőző tárgyalások és a munkabeszüntetés időtartama alatt, továbbá egyértelműen határozza meg a még elégséges szolgáltatások biztosításának feltételeit, és tisztázza a szolidaritási sztrájk lehetőségeit, valamint rögzítse a sztrájkjoggal való visszaélés alapeseteit.

A szervezet azt kéri a kormánytól, hogy az elkészített törvényjavaslatot terjessze az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) plenáris fóruma elé, majd a vitát követően nyújtsa be az Országgyűlésnek.

A címlapról ajánljuk