INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

Kocsis István: Próbált rám nyomást gyakorolni a politika"

Infostart / InfoRádió
A BKV vizsgálóbizottság elnöke szerint a vezérigazgatók meghallgatása során egyértelművé vált, hogy megpróbáltak politikai nyomást gyakorolni a közlekedési vállalat menedzsmentjére. György István elmondta: az is kiderült, hogy Horváth Éva, Hagyó Miklós korábbi főpolgármester-helyettes sajtófőnöke beleszólt a BKV kommunikációs ügyeibe.

Kocsis István, a BKV vezérigazgatója óvatosan fogalmazott a meghallgatáson, de azt elárulta: őt is megkeresték, megpróbált hatást gyakorolni rá a politika, ám ő ezt megakadályozta, ami természetesen konfliktusokat eredményezett. Egy-egy esetben az is előfordult, hogy a foglalkoztatásának időtartama is szóba került.

Azt is elmondta: nem tartott kapcsolatot Hagyó Miklós (MSZP) volt sajtósával, Horváth Évával, és csak akkor látta, amikor a főpolgármester-helyettes kíséretében ellátogatott a BKV-hoz.

A cég jelenlegi vezetője közölte azt is, Horváth Éva munkaszerződését Regőczi Miklós, a cég volt vezérigazgató-helyettese írta alá. Elmondta, utóbb kiderült, hogy Horváth Éva jelenléti ívét a cégnél Zelenák Tibor, a BKV volt kommunikációs főosztályvezetője írta alá, ezért neki rendkívüli felmondással távoznia kellett.

Közölte, nem tudta, hogy Horváth Éva BKV-dolgozó lenne, mint mondta, "szilárd meggyőződése volt", hogy Hagyó Miklós stábjának kommunikációs főnöke, ugyanis mindig a főpolgármester-helyettes mellett látta.

Kocsis István szerint Horváth Éva munkaviszonya "jogszerűtlenül bújtatott" állás volt, ezért, amikor a sajtóból megtudta, hogy a BKV alkalmazásában áll, azonnal kérte a munkaviszonyának megszüntetését.

A vezérigazgató közölte, Horváth Éva másokon keresztül azt üzente neki, hogy "ki van rúgva egy héten belül", azaz rövidesen távoznia kell a cég éléről.

Kocsis István előtt a fővárosi szakbizottság meghallgatta Aba Botondot és Antal Attilát, a cég korábbi vezetőit. Aba Botond 2006-ig volt a cég vezérigazgatója, így ő érdemi információt nem tudott adni a bizottságnak az elmúlt évek ügyeivel kapcsolatban, míg Antal Attila azért nem válaszolt a kérdésekre, mert azokkal szerinte megsértette volna korábbi munkaszerződése titoktartási kötelezettségét.

Hanganyag: Litauszky Balázs

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk