eur:
394.52
usd:
370.35
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Hol tankolnak a kiemelten fontos intézmények gépkocsijai? - A nap hírösszefoglalója

A kormányszóvivő szerint a jövőben is a Mol-nál tankolnak a kiemelten fontos intézmények, a Fidesz úgy véli: a kormány félrevezeti az embereket. Harmadfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el a Fekete-Körös mentén. Egy felmérés szerint nagyon nehéz évre számít az idén a magyarok több mint 40 százaléka.

A jövőben is a Mol-tól veszik az üzemanyagot a stratégiailag kiemelten fontos intézmények, például a rendőrség, a tűzoltóság és a mentők - közölte a kormányszóvivő. Szollár Domokos azután beszélt erről, hogy a Magyar Nemzet azt írta: káoszt okozott a rendvédelmi szervezeteknél, hogy a kormányzati tankolási tendert az osztrák OMV nyerte, amelynek csak 170 kútja van az országban. A kormányszóvivő közölte: mintegy ezer intézmény járműveibe tankolnak majd az OMV-nél, 29 kiemelten fontos szervezet azonban továbbra is a Mol-nál tankol, mert a magyar társaság az egyedüli üzemanyag-szolgáltató, amely nemzetbiztonsági védelem alatt áll. Közben a Fidesz azt állította, hogy az eredeti terv alapján a rendőrségi járművekbe is az OMV-nél tankoltak volna, és már ki is osztották az erre jogosító kártyákat. Az ellenzéki párt úgy tudja: a rendőrségnek új eljárást kell lefolytatnia, és a kaotikus helyzet miatt a Mol úgy döntött: az elbírálásig a napi árnál 15 forinttal olcsóbban ad üzemanyagot a rendőrségi és titkosszolgálati járművek vezetőinek.

Harmadfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el a Fekete-Körösön és árad a Fehér-, illetve a Kettős-Körös is. Az árhullám a vízgyűjtő területen az elmúlt napokban lehullott nagy mennyiségű csapadék, és a hó olvadása miatt indult el a kelet-magyarországi folyókon. Az országban összesen 423 kilométeren fokozott a védekezés; az észak-magyarországi folyók többségén elsőfokú a készültség, a Túron azonban már elrendelték a másodfokot. Bak Sándor, a Körös-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője az InfoRádiónak elmondta: a térségben a belvíz is gondot okoz; már 3 szakaszon másodfokú a készültség, ami azt jelenti, hogy folyamatos szivattyúzásra van szükség.

Elsősorban a hitelkockázatokra, a jövedelmezőség és tőketervezésre, a likviditásra valamint az ügyfelek védelmére koncentrál az újévben a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete. A hatóság közölte: ajánlásokat és módszertani útmutatókat is ad a felügyelt intézményeknek. A PSZÁF a hitelkockázaton belül külön figyelemmel kíséri a jelzáloghitelek fedezet-értékelésének, és az átütemezett hitelek kezelésének a problémáját.

Egy felmérés szerint nagyon nehéz évre számít az idén a magyarok több mint 40 százaléka. Az Ipsosnak a Magyar Televízió számára készített, ünnepek előtti közvélemény-kutatása alapján a megkérdezettek 41 százaléka véli úgy, hogy 2010 nagyon nehéz év lesz saját és családja anyagi helyzetét illetően. A 2008 hasonló időszakában készített kutatás szerint a megkérdezettek 46 százaléka, az azt megelőző évben pedig 39 százaléka vélekedett hasonlóan.

Semmilyen engedéllyel nem rendelkezett annak a szigetszentmiklósi pincehelyiségnek a tulajdonosa, ahol elsején hajnalban robbanás történt. A detonációban 11 ember sérült meg, ketten közülük súlyosan. Kecskés István, a szigetszentmiklósi önkormányzat szóvivője elmondta: még magáncélokra sem lehetett volna használni annak az épületnek a pincéjét, ahol a tűzeset történt. Agócs József, a hely tulajdonosa azt mondta: magánrendezvényt tartottak szilveszter éjjel és úgy tudja, hogy a tüzet egy meggyújtott lampion okozta. Hajdú Imre, az önkormányzati tűzoltóság osztályvezetője arról számolt be: a robbanás, illetve a tűz a tánctérben keletkezett, de hogy pontosan mitől és miként, arra még nem tudják a választ. A rendőrség közveszély okozás gyanúja miatt indított eljárást ismeretlen tettes ellen.

Az amerikai elnök szerint az al-Kaida terrorszervezet képezte ki és fegyverezte fel azt a nigériai férfit, aki karácsonykor Detroit felett megpróbált felrobbantani egy amerikai utasszállító repülőgépet. Barack Obama mostani nyilatkozata volt az első alkalom, hogy az amerikai vezetés nyíltan az al-Kaidát vádolta meg a merényletkísérlet végrehajtásával.

Dániában megsebesítettek a rendőrök egy szélsőséges iszlamista szervezettel és az al-Kaidával is kapcsolatot tartó szomáliait, amikor be akart törni a Mohamed prófétáról készült karikatúrák egyik szerzőjének a házába, hogy megölje a karikaturistát. A szomáliai férfit őrizetbe vették, és kettős gyilkossági kísérlet miatt emeltek vádat ellene, miután a kiérkező rendőrök egyikére is rátámadt.

Elutasította az afgán parlament a Hamid Karzai elnök által javasolt miniszterjelöltek több mint felének kinevezését. A 24 kijelölt tárca vezető közül csak 11 kapott bizalmat a törvényhozástól.

Oroszországban 67-en haltak meg csaknem 600 tűzesetben az év utolsó napján és szilveszter éjjelén. A rendkívüli helyzetek minisztériumának tájékoztatása szerint a tűzoltók 77 embert mentettek ki a lángok közül.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×