eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Hová forduljunk, ha kátyúba futottunk?

Érdemes kártérítést kérnie annak az autósnak, akinek járművét egy kátyú rongálta meg - mondta az InfoRádiónak a Magyar Autóklub Jogi- és Érdekvédelmi Bizottságának elnöke. Kovács Kázmér hozzátette: a károkozást fényképpel és tanúkkal kell igazolni. Gyakran azonban gondot jelenthet kideríteni, hogy ki az adott út kezelője.

Az úthibáról és a sérült alkatrészekről készített fényképpel és lehetőleg tanúkkal érdemes felkeresni a közút fenntartóját, ha az autónkon valami azért romlik el, mert kátyúba hajtottunk; azt ugyanakkor nehéz lehet kideríteni, hogy ki az adott út kezelője - mondta az InfoRádiónak a Magyar Autóklub Jogi- és Érdekvédelmi Bizottságának elnöke.

Ha az adott út az országos úthálózathoz tartozik, a Magyar Közút Kht. honlapján utána lehet nézni, hogy az a szakasz, ahol a baleset történt - magyarázta Kovács Kázmér. Budapest területén egyes utakért a főváros, másokért a kerületek felelnek.

Ezek között a fő különbség az, hogy járnak-e rajtuk közösségi közlekedési eszközök, illetve hogy az országos főútvonalak bevezető szakaszainak számítanak-e. Ha igen, az utak a fővároshoz, így a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt.-hez kell fordulni.

Amennyiben a kátyúba egy mellékútvonalon hajtottunk, amely valamelyik kerülethez tartozik, az illetékes önkormányzat, illetve polgármesteri hivatal műszaki osztályához lehet benyújtani a kárigényt - fejtegette a Magyar Autóklub Jogi- és Érdekvédelmi Bizottságának elnöke.

A jogász szerint akkor is érdemes szakemberhez fordulni, ha a kátyúval való találkozás után az autón szabad szemmel nem látható sérülés, lehetséges ugyanis, hogy deformálódott a felni, vagy a menettulajdonságokat befolyásoló ütést kapott a futómű valamely más alkatrésze.

Kovács Kázmér megjegyezte: kártérítésért csak akkor érdemes folyamodni, ha egy nagyobb, éles peremű kátyúba futottunk, az olyan általános kárigény nem érvényesíthető, ami az általában rossz minőségű utakon való közlekedésből fakad.

Hanganyag: Herczeg Zsolt

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Internetes reklámok formájában és a közösségi oldalakon sokszor láthatnak a felhasználok olyan hirdetéseket, amelyek arról szólnak, hogy a különböző gyógygombákat, növényeket vagy gyümölcsöket nagy koncentrátumban tartalmazó étrend-kiegészítők alkalmasak a súlyos, akár daganatos betegségek gyógyítására, megelőzésére. De vajon mit hihetünk el ezekből és mit nem?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Furcsa páncélosok bukkantak fel Moszkvában, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Furcsa páncélosok bukkantak fel Moszkvában, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Tegnap nagyon veszélyes tendenciának nevezte a Kreml szóvivője, hogy európai politikusok folyamatosan az ukrajnai konfliktusba való közvetlen beavatkozás lehetőségéről nyilatkoznak - ezt megelőzően  a pozsonyi külügyminisztérium közölte, hogy Szlovákia aktívan részt fog venni az ukrajnai béke megteremtéséről Svájcban júniusban rendezendő nemzetközi konferencián, és határozottan a békés megoldás mellett áll ki. A fronton is zajlanak az események: magyarázkodása készült egy dél-afrikai katonatiszt az orosz médiában, amiért az Ukrajnában zsákmányolt NATO-harcjárművek közt felbukkant egy dél-afrikai gyártmányú Mamba páncélos is. Ukrajna keleti részén két kulcsfontosságú város körül továbbra is heves harcok folynak, egyre nagyobb veszélyben Bahmut. Háborús híreink szombaton, percről percre.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×