INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

Debrecenben határérték fölött van a porkoncentráció

InfoRádió / MTI
Debrecenben a szálló por légköri koncentrációja két egymás utáni napon túllépte a tájékoztatási határértéket - derült ki az önkormányzat lakossági tájékoztató közleményéből, amelyet vasárnap az MTI-hez is eljuttatott Kovács Zoltán kommunikációs tanácsnok.

Pénteken a város három, szombaton két mérőállomása mutatta a napi átlagos koncentrációnak - köbméterenként 50 mikrogrammnak - a másfélszeresét, amiről már tájékoztatni kell a lakosságot. Debrecenben a két napon mért legmagasabb érték 87 mikrogramm fölött volt köbméterenként. (Szmogriadót akkor kell elrendelni, ha két napon át 100 mikrogrammm/köbméternél magasabb értéket mérnek.)

A meteorológiai előrejelzések szerint vasárnap a levegőminőség kismértékű javulása várható, hétfőn azonban a légszennyezettség ismételt növekedése valószínű. A közlemény felhívja a figyelmet arra, hogy a nagyobb mennyiségű pornak a szemre, a légutakra és légzőszervekre, valamint a tüdőre van veszélyes hatása.

A leginkább veszélyeztetetteknek - légúti betegségben szenvedők, idősek és kisgyermekek - azt javasolják, hogy minél kevesebb időt töltsenek a szabadban, egyben mindenkitől az autók használatának mellőzését kérik.

A címlapról ajánljuk