eur:
389.69
usd:
361.98
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Pécs még mindig harcol a civil Tubesért

Sorompóval zárja le és őriztetni fogja a Tubesre vezető utat a pécsi önkormányzat, hogy megakadályozza a hegyre tervezett katonai radarállomás építését.

Páva Zsolt, a baranyai megyeszékhely fideszes polgármestere szerdán, sajtótájékoztatón jelentette be a lépést, s hozzátette: tulajdonképpen annak a néhány héttel ezelőtt kihelyezett KRESZ-táblának akarnak érvényt szerezni, amely megtiltja a három és fél tonnánál nehezebb járművek behajtását. Ezt a korlátozást ugyanis a Honvédelmi Minisztérium (HM) gépjárművei rendszeresen megszegik.

Kiss Tibor, a városi vagyonkezelő Pécs Holding Zrt. cégvezetője közölte: az út a holding kezelésében van, azon a HM szolgalmi jogot gyakorol a hegy csúcsán álló katonai létesítmény működtetése érdekében. Az ottani feladatok ellátása azonban három és fél tonna súly alatti járművekkel is megoldható, ezek ki- és behajtását az őrök biztosítani fogják.

Páva Zsolt megjegyezte, hogy a sorompó kihelyezése és az őrzés azért most történik, mert értesüléseik szerint a radar generálkivitelezője péntekre tervezi a munkaterület átvételét, a cég az úthasználat ügyében már érdeklődött az önkormányzatnál.

"Egészen idáig abban bíztam, van annyi józanság a lejárt szavatosságú kormányban, hogy nem fog ilyen beruházásba bonyolódni, különösen karácsony előtt néhány nappal. Úgy tűnik azonban, ez nem akadály, ezért felvesszük a kesztyűt" - mondta a polgármester.

Hangsúlyozta: mindent meg kíván tenni azért, hogy a tubesi radar ne épüljön meg, mert erre kötelezi polgármester-választási kampányában tett ígérete és annak a több mint 38 ezer embernek a szavazata, aki egy korábbi helyi népszavazáson ellenezte a katonai objektum ide telepítését.

Páva Zsolt azt mondta, hogy a lokátorberuházás elleni tiltakozásul a csütörtökről péntekre virradó éjszakát többedmagával a hegyen, egy katonai sátorban tölti.

A Civiliek a Mecsekért Mozgalom tájékoztatása szerint a szervezet pénteken reggel és délután is "városvédő kirándulást" szervez a hegyre, erre szocialista politikusok, köztük Szili Katalin volt házelnök és Bókay Endre országgyűlési képviselő is jelezte részvételét.

Az ügy előzménye, hogy a Fővárosi Bíróság november 27-én jogerősen elutasította felülvizsgálati eljárásában azokat a kereseteket, amelyek megtámadták a Tubes tetején lévő katonai híradóobjektum korszerűsítését, a NATO-radar kiépítését engedélyező miniszteri határozatot. Ezzel a radar építése zöld utat kapott.

A civilek és Pécs önkormányzata a Legfelsőbb Bírósághoz fordult a döntés felülvizsgálatát kérve, ez azonban nem akadályozza az építkezés megkezdését. A HM a jogerős ítélet után közölte, hogy hamarosan folytatni kívánja a beruházást

Címlapról ajánljuk
Útlevélgyűjtésbe kezdtek az amerikai milliomosok – meg is van az okuk rá

Útlevélgyűjtésbe kezdtek az amerikai milliomosok – meg is van az okuk rá

A pénzes amerikai családok egyre gyakrabban folyamodnak második állampolgárságért vagy állandó lakhatási engedélyért külföldön. Az igazán tehetősek valóságos „útlevél-portfóliókat” gyűjtenek – egy ügyvédi iroda szerint minderre a potenciális kockázatok késztetik őket. De melyek ezek?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×