INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

Egy ember, egy év, egy kölcsön

InfoRádió / MTI
A képviselők megszavazták, hogy egy ember egy évben 65 százaléknál magasabb teljes hiteldíjmutatóval csak egyszer vehet fel éven belüli lejáratú kölcsönt, például személyi kölcsönt maximum 250 ezer forintig.

Az Országgyűlés leszavazta a kormány javaslatát hétfőn, így egy ember egy évben 65 százaléknál magasabb teljes hiteldíjmutatóval csak egyszer vehet fel éven belüli lejáratú kölcsönt, például személyi kölcsönt maximum 250 ezer forintig.

A parlament két igen, 334 nem szavazattal utasította el a kormány ezen paragrafus törlését indítványozó módosító javaslatát.

A rendelkezés szerint jövő júniusától a pénzügyi intézmény egy naptári évben ugyanannak az ügyfélnek egy alkalommal nyújthat olyan kölcsönt, amelynek teljes hiteldíjmutatója meghaladja a hatvanöt százalékot és összege nem haladja meg a 250 ezer forintot. A kölcsön lejárata egy alkalommal legfeljebb hat hónappal hosszabbítható meg.

Az egyes pénzügyi tárgyú törvények módosításával a parlament felső korlátot szabott a bankkártyával történő fizetés esetén felszámolt tranzakciós díjnak, ami egységesen maximum a forgalom értékének két százaléka lehet. A rendelkezések március 1-jén lép hatályba, ahogy az is, miszerint a pénzintézetek közötti úgynevezett interchange költsége a hitelkeretre terhelt összeg 0,3 százaléka, maximum 100 forint lehet tranzakciónként, ha a fizetés betéti kártyával történik.

Két, illetve két és fél százalékban maximálta az Országgyűlés a jelzáloghitel előtörlesztés díját hétfőn este. Ezt is tartalmazza a 197 igen, 149 nem szavazattal és két tartózkodás mellett elfogadott, a fogyasztónak nyújtott hitelről szóló törvényjavaslat.

A 2010. március 1-jén hatályba lépő rendelkezés rögzíti, hogy jelzáloghitel előtörlesztése esetén a hitelező jogosult az igazolt költségei miatt díjat szedni, de az nem haladhatja meg az előtörlesztett összeg legfeljebb 2 százalékát. Viszont 2,5 százaléka lesz az előtörlesztés díja jelzálogleveles kölcsönszerződés esetében, ha kamatperióduson belül történik az előtörlesztés.


A címlapról ajánljuk