INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

Stumpf: Az emberek már vágják a centit, hogy mikor jön az új kormány

Infostart / InfoRádió
A következő kormány már nem halogathatja a strukturális reformokat, mondta Stumpf István politológus, a Századvég Alapítvány elnöke a Corvinus Egyetemen, a "Váltsunk-e rendszert - avagy hol szorít alkotmányos berendezkedésünk?" című kerekasztal-beszélgetés után. A politológus szerint a rendszerváltáskor megfogalmazott célok még most is helyesek, csak az ország túl lassan halad ezek megvalósítása felé.

A politikai célok változatlanok: működőképes jogállam, versenyképes piacgazdaság, Magyarország a közép-kelet-európai államok közül olyan ország legyen, ahol az emberek jóléte átlagos, vagy afölötti szinten van és történjen meg a kárpát-medencei magyarság szimbolikus egységesítése. Ezen célok elérésében az ország lassan haladt előre, lemaradtunk a versenyben - mondta az InfoRádiónak a Századvég Alapítvány elnöke.

Stumpf István szerint az egész intézményrendszer recsegve-ropogva működik, és az az érzése az embernek, mintha a politika nem megoldja, hanem termeli a problémákat - ezért alakult ki egy egészségesebbnél nagyobb távolságtartás és bizonytalanság a politikával kapcsolatban.

A politológus hangsúlyozta: minden területen akkut problémák vannak, ezért az új kormánynak szinte egy rendszerváltás értékű kihívással kell szembenéznie. Az új kormány lába alatt égni fog a talaj - fogalmazott, hozzátéve: az előző kabinetek folyamatosan halasztották a reformokat, a Bajnai-kormány sem tud belekezdeni strukturális átalakításokba, mert nincs társadalmi támogatottsága.

Ha az új kormány nem kezd neki az átfogó elképzelések végrehajtásának, nem alakít ki egy nemzeti stratégiát és nem szerez ehhez széles társadalmi támogatást, akkor nehéz helyzetbe kerül. Hamar elillanhat az a népszersége, amelyet a választásokon azáltal szerez, hogy a változás ígéretét hordozza magában - véli Stumpf István.

Az emberek vágják a centit, mikor jön az új kormány, amelynek azonban számolnia kell azzal, hogy nagyon mély apátia, szkepszis és bizalmatlanság van a társadalomban a politikusok problémamegoldó képességét illetően - fűzte hozzá a politológus, aki szerint a következő kabinetnek nagyon rövid időn belül fel kell mutatnia eredményeket.

Befagyott rendszer

Stumpf István úgy véli: egyfajta kormányzati stabilitást jelez, hogy Közép-Kelet-Európában egyedülálló módon Magyarországon a rendszerváltás után eddig a kormányok mindig ki tudták tölteni a ciklusokat, ez azonban azt is jelenti, hogy befagyott a rendszer: hiába követnek el súlyos hibákat a kormányok, nem válthatók le, mert olyan technikákat találnak ki a túlélés érdekében, amelyek lehetetlenné teszik, hogy a felelősségre vonás elve alapján "el lehessen őket zavarni".

Szerinte súlyos következményei lehetnek annak, ha a következő kormány halogatja a strukturális reformokat. A kormány elsődleges felelőssége az állam körüli dolgok rendbetétele. A rend és a jog elvének érvényesítését magán kell kezdenie, mert az emberek akkor lesznek hajlandók a normákat követni. Ma azt látják, hogy az állam nem a normakövetés, hanem a normasértés élén jár - fogalmazott.

Stumpf István úgy véli, a közigazgatás működését is helyre kell állítani, és ezekhez a változásokhoz szükség van egy alkotmányreformra.

Hanganyag: Litauszky Balázs


A címlapról ajánljuk