INFORÁDIÓ 

2018. március 20. kedd
Klaudia

Nem nyithat ki többé a Verseny utcai piac

InfoRádió / MTI
A Józsefvárosi Önkormányzat pénteken kiadott határozatában egyértelművé tette, hogy végleg bezárt a Verseny utcai használtcikk-piac; a döntés minden esetleges későbbi, a piac üzemeltetését kérelmezőre irányadó - közölte az önkormányzat.

A közlemény szerint a piac üzemeltetésére az Alpok Idősekotthona Kft. által benyújtott kérelmet a hatóság elutasította, a nyilvántartásba vételt megtagadta, mert a helyi településrendezési szabályozás egyértelműen tiltja az engedély kiadását.

Az elutasító határozatban a hatóság felhívta arra a figyelmet, hogy a Verseny utcai (Novák Piac) 1998. óta működik a Dózsa György út 3/b alatt. A piac fenntartója 1998-ban ideiglenes építési engedély és ideiglenes használatba vételi engedély birtokában kezdte meg a működést azzal a kikötéssel, hogy amennyiben a később hatályba lépő településrendezési szabályok a piac működését nem engedélyezik az adott területen, a piacot kártérítési igény nélkül el kell bontani.

A közlemény szerint szeptember 14-én - a piac fenntartójának és üzemeltetőjének sorozatos, súlyos jogszabálysértései miatt - bezárták a piacot. A működtető a döntés ellen fellebbezett, majd visszavonta azt. A piac bezárásáról szóló jegyzői döntés október 8-án emelkedett jogerőre.

Egy másik gazdasági társaság, az Alpok Idősekotthona Kft. ugyanakkor kérelmet terjesztett elő a piac fenntartása iránt. A hivatal az engedélyezési eljárást megindította, a szakhatóságokat megkereste, és megvizsgálta, hogy a helyi településrendezési szabályok engedélyezik-e piac működését, ugyanis ez utóbbi vizsgálatát is előírja a vásárokról és piacokról szóló kormányrendelet.

Megállapították, hogy a helyi településrendezési szabályozás az érintett területet olyan építési övezetbe sorolja, ahol önálló kereskedelmi létesítmény nem működhet, vendéglátás és kiskereskedelem is csak korlátozott mértékben, csak a vasúti alapfunkció kiszolgálása céljából. A közlemény szerint a településrendezési szabályozás minden esetleges későbbi kérelmezőre irányadó, azaz piaci tevékenység a területen tilos.

A piac bezárása ellen pénteken civilek tiltakoztak a Polgármesteri Hivatal előtt és nyílt levélben kérték Kocsis Máté polgármestert a jegyzői döntés felülvizsgálatára. A polgármester válaszlevelében rögzítette, hogy a piacok engedélyezésével és nyilvántartásba vételével kapcsolatos ügyek jegyzői hatáskörbe tartoznak, a jegyző hatáskörét a polgármester nem vonhatja el.

Felhívta a civilek figyelmét arra, hogy ha továbbra is vitatják a hatósági döntést, jogorvoslati jogukkal a Közép-magyarországi Regionális Államigazgatási Hivatalhoz tudnak fordulni - áll a közleményben.

A címlapról ajánljuk