eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Nem nyithat ki többé a Verseny utcai piac

A Józsefvárosi Önkormányzat pénteken kiadott határozatában egyértelművé tette, hogy végleg bezárt a Verseny utcai használtcikk-piac; a döntés minden esetleges későbbi, a piac üzemeltetését kérelmezőre irányadó - közölte az önkormányzat.

A közlemény szerint a piac üzemeltetésére az Alpok Idősekotthona Kft. által benyújtott kérelmet a hatóság elutasította, a nyilvántartásba vételt megtagadta, mert a helyi településrendezési szabályozás egyértelműen tiltja az engedély kiadását.

Az elutasító határozatban a hatóság felhívta arra a figyelmet, hogy a Verseny utcai (Novák Piac) 1998. óta működik a Dózsa György út 3/b alatt. A piac fenntartója 1998-ban ideiglenes építési engedély és ideiglenes használatba vételi engedély birtokában kezdte meg a működést azzal a kikötéssel, hogy amennyiben a később hatályba lépő településrendezési szabályok a piac működését nem engedélyezik az adott területen, a piacot kártérítési igény nélkül el kell bontani.

A közlemény szerint szeptember 14-én - a piac fenntartójának és üzemeltetőjének sorozatos, súlyos jogszabálysértései miatt - bezárták a piacot. A működtető a döntés ellen fellebbezett, majd visszavonta azt. A piac bezárásáról szóló jegyzői döntés október 8-án emelkedett jogerőre.

Egy másik gazdasági társaság, az Alpok Idősekotthona Kft. ugyanakkor kérelmet terjesztett elő a piac fenntartása iránt. A hivatal az engedélyezési eljárást megindította, a szakhatóságokat megkereste, és megvizsgálta, hogy a helyi településrendezési szabályok engedélyezik-e piac működését, ugyanis ez utóbbi vizsgálatát is előírja a vásárokról és piacokról szóló kormányrendelet.

Megállapították, hogy a helyi településrendezési szabályozás az érintett területet olyan építési övezetbe sorolja, ahol önálló kereskedelmi létesítmény nem működhet, vendéglátás és kiskereskedelem is csak korlátozott mértékben, csak a vasúti alapfunkció kiszolgálása céljából. A közlemény szerint a településrendezési szabályozás minden esetleges későbbi kérelmezőre irányadó, azaz piaci tevékenység a területen tilos.

A piac bezárása ellen pénteken civilek tiltakoztak a Polgármesteri Hivatal előtt és nyílt levélben kérték Kocsis Máté polgármestert a jegyzői döntés felülvizsgálatára. A polgármester válaszlevelében rögzítette, hogy a piacok engedélyezésével és nyilvántartásba vételével kapcsolatos ügyek jegyzői hatáskörbe tartoznak, a jegyző hatáskörét a polgármester nem vonhatja el.

Felhívta a civilek figyelmét arra, hogy ha továbbra is vitatják a hatósági döntést, jogorvoslati jogukkal a Közép-magyarországi Regionális Államigazgatási Hivatalhoz tudnak fordulni - áll a közleményben.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×