eur:
388.67
usd:
361.79
bux:
68900.51
2024. május 8. szerda Mihály

Sajóbábony: az egész megyében fokozott a rendőri ellenőrzés

Továbbra is a büntető törvénykönyv szigorítását, egyértelművé tételét szorgalmazza Sajóbábony polgármestere a bűnözés visszaszorítása érdekében azután, hogy tegnap összecsaptak egymással a 3000 lakosú Borsod-Abaúj-Zemplén megyei városban élő romák és a feloszlatott Magyar Gárda egyenruháját viselők. Az ügy miatt soron kívül összehívta a nemzetbiztonsági kabinet ülését a polgári titkosszolgálatokat irányító tárca nélküli miniszter.

Az éjszaka már nyugodtan telt Sajóbábonyban, ahol tömegverekedés miatt rendőröket vezényelt ki a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei rendőrfőkapitány. Vereckei Csaba a megyei cigányvajdával is egyeztetett a konfliktus megoldásáról.

A Jobbik által rendezett szombati lakossági fórum után tegnap a feloszlatott Magyar Gárda egyenruháját viselők és a roma lakosság között történt összetűzés. A tömegverekedésben egy nő megsérült, egy autót pedig megrongáltak.

A rendőrség garázdaság és testi sértés miatt indított büntetőeljárást, de azt nem közölte, hogy hányan vettek részt a tömegverekedésben.

Vereckei Csaba rendőrfőkapitány a helyzet kezelése és a térség közbiztonságának garantálása érdekében a megye teljes területére kiterjedően fokozott ellenőrzést rendelt el, amelyet visszavonásig fenntart.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei rendőr-főkapitányság közleménye szerint büntetőjogilag csekély súlyú, azonban a felfokozott indulatok miatt komoly konfliktushelyzetet teremtő incidensek történtek.

A Jobbik közleményében úgy fogalmazott: a parlamenti pártok leépítették a rendőrséget, amely már képtelen megvédeni a lakosságot, az MDF elnöke, Dávid Ibolya ugyanakkor a Jobbik felelősségét nevezte a legnagyobbnak a történtekben.

Sajóbábony polgármestere továbbra is a büntető törvénykönyv szigorítását, egyértelművé tételét szorgalmazza a bűnözés visszaszorítása érdekében. Nagy Imre úgy fogalmazott, hogy fenntartja mindazt, amit csaknem két évvel ezelőtt a település önkormányzata nevében írtak az Országgyűlés elnökének.

Akkor egy lakossági panasz kapcsán, 864 ember aláírásával azt közölték: az emberek nem érzik biztonságban magukat, félelemben élnek, mivel vannak olyanok szép számmal, akik büntetlenül bemennek mások veteményesébe, megdézsmálják a gyümölcsöt, a segélyek kifizetése esetén részegen ordibálnak az utcán, és gyermekkorúak is részt vesznek a szabálysértésekben.

A polgármester emlékeztetett arra, hogy a képviselő-testület akkor egyetértett a bejelentőkkel, és határozatában kezdeményezte a Btk. radikális szigorítását. Az akkori nyolcpontos javaslatcsomagban első helyen állt a halálbüntetés visszaállítása.

Összeül a nemzetbiztonsági kabinet

A polgári titkosszolgálatokat irányító tárca nélküli miniszter soron kívül összehívta a nemzetbiztonsági kabinet ülését a Sajóbábonyban történtek kapcsán - közölte Szollár Domokos kormányszóvivő az MTI-vel hétfőn.

Közleménye szerint jogos aggodalmat kelt az, ami Sajóbábonyban a hét végén történt.

Nem lehet napirendre térni afelett, hogy egy betiltott szervezet, a Magyar Gárda tagjai egy kiélezett helyzetben gyakorlatilag provokálják a kisebbségi lakosságot, amelyet "csendőrséggel" fenyegetnek. Ezt akkor sem lehetne tudomásul venni, ha ez a szervezet nem lenne betiltva: a kisebbséghez tartozók jogegyenlősége az alkotmányból következik - írja a szóvivő.

Hozzáteszi: másrészt a kisebbségi szervezetek sem vehetik saját kezükbe "válaszadásukat", vélelmezett fenyegetésükre nem válaszolhatnak "ellen-erőszakkal".

Minden állampolgárnak, minden állampolgári szerveződésnek szigorúan a törvényhez kell magát tartania. A rendvédelmi szerveknek pedig azt kell tenni, amit eddig: a legnagyobb határozottsággal védeni a jogállamiságot és a jogbiztonságot bárkivel szemben, aki ezt megsérti. Ennek semmi köze a napi politikához, ez törvényi kötelezettség - fogalmaz Szollár Domokos.

A titokminiszter a további tájékozódás érdekében és az esetleges összehangolt kormányzati intézkedések meghozatalára soron kívül összehívta a nemzetbiztonsági kabinet ülését - ismerteti a közlemény.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×