INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

Feljelenthetik az ÁNTSZ-nél a védőoltást megtagadó orvosokat

Infostart / InfoRádió
Megkeresi és felelősségre vonja az ÁNTSZ azokat a háziorvosokat, akik indokolatlanul tagadják meg az új influenza elleni védőoltás beadását - értesült az InfoRádió az országos tiszti főorvos helyettesétől. Molnár Kornélia szerint ugyanis a háziorvosok megszegik az Országos Egészségbiztosítási Pénztárral kötött szerződésüket, ha lebeszélik a pácienseiket az oltásról. Kertai Aurél, a Budapesti Orvosi Kamara háziorvosi szekciójának vezetője szerint az allergiaveszélyt leszámítva egyetlen kollégája sem tagadhatja meg az új típusú influenza elleni védőoltás beadását, és nincs joguk kételkedni a vakcina hatékonyságában.

Magyarázatot vár az ÁNTSZ azoktól a háziorvosoktól, akik nem adják be az új típusú influenza elleni védőoltást - mondta az InfoRádiónak az országos tiszti főorvos helyettese.

Molnár Kornélia kiemelte, azok a szülők, akik ilyet tapasztalnak, adják meg a szolgálatnak az orvos nevét és címét. Az ÁNTSZ rákérdez az orvosnál, hogy milyen alapon utasította el a vakcina beadását, ugyanis az OEP által aláírt szerződésben a betegségmegelőzés, a prevenció, a védőoltások adása kötelező jelleggel szerepel - fejtette ki az országos tiszti főorvos helyettese.

Az orvosnak nincs joga kétségbe vonni a vakcina hasznosságát, mivel szigorú, nemzetközileg is elfogadott vizsgálatsoron megy keresztül, amíg engedélyezik, és a magyar védőoltás megfelelt az előírásoknak - tette hozzá.

Molnár Kornélia szerint ha a beteg egészségi állapota nem engedi meg, az megfelelő indok arra, hogy ne adják be az oltást.

Az ÁNTSZ-hez érkeztek már ilyen panaszok, ezek kivizsgálása folyamatban van - emelte ki.

Nincs jog kételkedni

A Budapesti Orvosi Kamara háziorvosi szekciójának vezetője szerint az allergiaveszélyt leszámítva egyetlen kollégája sem tagadhatja meg az új típusú influenza elleni védőoltás beadását. Ha a páciens megkapta a teljes körű felvilágosítást az oltás várható szövődményeiről és azok statisztikai valószínűségéről, valamint a betegség várható szövődményeiről, akkor a beteg dönt, hogy kéri-e az oltást - emelte ki Kertai Aurél.

Az orvosoknak nincs joguk kételkedni a vakcina hatékonyságában - hangsúlyozta.

Hanganyag: Herczeg ZsoltA címlapról ajánljuk