INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

A Fidesz-KDNP visszavonta az állampolgárságról szóló törvényjavaslatát

Infostart / InfoRádió
Nehéz és fájó döntés volt visszavonni a határon túliak kettős állampolgárságáról szóló törvényjavaslatot - mondta az InfoRádiónak a KDNP frakcióvezető-helyettese. Simicskó István hozzátette, erre a lépésre azért volt szükség, mert az MSZP kihátrált a javaslatok mögül.

A Fidesz-KDNP visszavonta a magyar állampolgárság könnyített megadására vonatkozó törvényjavaslatát - közölte az InfoRádióval az egyik előterjesztő, Simicskó István.

A KDNP parlamenti frakcióvezető-helyettese kiemelte: az MSZP húzta az időt, újabb és újabb kifogásokkal állt elő, és mivel nem akarták kitenni a határon túliak ügyét egy újabb rossz helyzetnek, úgy döntöttek, visszavonják a javaslatot.

A választások után végig lehet gondolni a helyzetet, és meg lehet adni az állampolgárságot a határon túli magyaroknak - tette hozzá Simicskó István.

Az indítványt jegyző Németh Zsolt fideszes képviselő, valamint a kereszténydemokrata Semjén Zsolt és Simicskó István szerdán vonta vissza október közepén benyújtott törvényjavaslatát, amely eltörölte volna a magyar állampolgárságról szóló jogszabályból azt a feltételt, amely szerint az igénylőnek életvitelszerűen Magyarországon kell élnie. A javaslat meghatározott feltételek esetén lehetővé tette volna egyéni kérelemre a kedvezményes honosítást azoknál a nem magyar állampolgároknál, akiknek felmenője magyar állampolgár volt, és magyar nyelvtudásukat igazolják.

Az MSZP részéről Mesterházy Attila frakcióvezető hétfőn jelentette be, hogy négypárti egyeztetést kezdeményeznek a Fidesz-KDNP magyar állampolgárságról szóló törvényjavaslatáról. A szocialisták elnöksége múlt héten döntött úgy, hogy támogatja a magyar állampolgárság könnyített megszerzését a határon túli magyarok számára, de erről négypárti egyeztetést, nemzeti konszenzust és garanciákat akar, jelenlegi formájában nem támogatja az ellenzéki előterjesztést.

A Fidesz-KDNP döntése után Kozma József, az Országgyűlés külügyi bizottságának szocialista alelnöke azt mondta: az MSZP szerint nem lehet a legfontosabb kérdések tisztázása nélkül dönteni a magyar állampolgárság könnyített megadásáról.

A szocialista politikus közölte: világossá kell tenni, mivel jár az állampolgárság, az MSZP szerint ez ugyanis nem jár szavazati joggal. Kifejtette: a közteherviselésben részt nem vevők a szociális ellátórendszerek szolgáltatásaiból nem részesedhetnek ugyanúgy, mint az adózók. Szerinte ezeket a kérdéseket azért kell tisztázni, hogy senkiben ne legyenek indokolatlan várakozások és félelmek ennek a nemzetpolitikai ügynek a rendezésekor.

Hanganyag: Szépvölgyi István


A címlapról ajánljuk