eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Orbán: Nem lesz lehetetlen, de könnyű sem a gazdasági vészhelyzet kezelése

Magyarország jövő tavasszal gazdasági vészhelyzetben találja magát - véli Orbán Viktor, aki azt követően nyilatkozott az InfoRádiónak, hogy a KSH nyilvánosságra hozta a legfrissebb munkanélküliségi adatokat. A Fidesz elnöke azt mondta: le kell szorítani az árakat, új munkahelyeket pedig célzott adócsökkentéssel lehet teremteni.

A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai szerint idén július-szeptemberben 10,3 százalékra emelkedett a munkanélküliségi ráta. Utoljára 1996 első negyedévében mértek 10 százalék feletti (10,6 százalékos) értéket, vagyis 13 éve nem volt ennyi állástalan Magyarországon.

Ha a Bajnai-kormány még sokáig hivatalban marad, akkor ez a munkanélküliségi ráta tovább emelkedhet - reagált az InfoRádiónak az adatokra a Fidesz elnöke, aki kiemelte: a tíz százalék a hivatalosan bejelentett munkanélküliek száma, tényleges arányuk ennél jóval nagyobb.

Orbán Viktor szerint a magyar gazdaság komoly bajban van. Feleslegesnek és értelmetlennek tartja a mostani megszorító politikát, mivel az nem hozott eredményt. A helyzet nemhogy nem javult, de egyre inkább romlik - fogalmazott a politikus.

Másik gazdaságpolitikára van szükség, és a Fidesz készen áll arra, hogy ezt az új gazdaságpolitikát, középpontjában a munkahelyek megvédésével és teremtésével, megvalósítsa, ha a választópolgárok megbízzák ezzel - hangsúlyozta Orbán Viktor, aki szerint Magyarország 2010 tavaszára gazdasági vészhelyzetben találja majd magát.

A következő kormánynak ezt a gazdasági vészhelyzetet kell majd kezelnie, ami nem lesz lehetetlen, de könnyű sem - fogalmazott a volt miniszterelnök, kiemelve: adócsökkentést kell végrehajtani, mert enélkül nem lehet munkahelyeket teremteni.

Fontos feladatnak nevezte az árak leszorítását is, mert úgy véli, az árszínvonal a bérekkel összehasonítva elfogadhatatlanul magas Magyarországon. Jó gazdaságpolitikával a bérek csökkenése meghaladhatja az árak növekedését - fűzte hozzá Orbán Viktor.

Hanganyag: Németh Zoltán

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Már most nagyon oda kell figyelnie minden túrázónak és kertészkedőnek, mert az enyhe tél miatt a korábbiakhoz képest sokkal több kullanccsal lehet találkozni a kirándulóhelyeken, valamint a kertes házak udvarain is. A Magyar Kullancsszövetség elnöke azt mondta az InfoRádióban, hogy az aranysakálok két, Hyalomma nemzetségbe tartozó kullancsfajt hurcoltak be Európába, amelyek nagyon veszélyesek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×