eur:
402.23
usd:
366.24
bux:
74032.43
2024. október 7. hétfő Amália

Egy romának háromszor akkora esélye van a rendőri igazoltatásra, mint egy nem romának - hetilapszemle

Rendőrségi igazoltatások: kit szúrnak ki? - Gettóból gettóba: Cigánytalanítás városrehabilitáció ürügyén - Keresik a formát: A magyar design esélyei. Szemle a hetilapokból.

 A HVG- ténytár a Magyar Helsinki Bizottság jelentése alapján arról ír, hogy egy romát háromszor akkora valószínűséggel igazoltat a rendőrség ma Magyarországon, mint egy nem romát. A 22 ezer dokumentált rendőri intézkedés elemzéséből kiderül, hogy a kapitányságok járőrei nemcsak az utcákon, hanem a közúti gépjármű-ellenőrzések során is az átlagosnál nagyobb arányban szúrják ki a cigány nemzetiségű személyeket. Ez úgy lehetséges, hogy a rendőrök előszeretettel állítanak meg olyan típusú autókat, amelyeket jellemzően romák használnak. A jelentés megállapítja: Magyarországon évente 2 millió igazoltatásra kerül sor, és csak az esetek 20 százalékát követi tényleges intézkedés.

A Heti Válasz arról ír, hogy városrehabilitációra hivatkozva az önkormányzatok ezerszámra telepítették ki a cigányokat az elmúlt években. A belvárosok megújultak, a szociális problémákat pedig a falvakba exportálták. Városrehabilitáció címen Veszprém például összesen 163 milliót költött arra, hogy a problémás szegényektől megszabaduljon. A probléma az, hogy a megváltásért kapott összegből csak az elöregedő, elnéptelenedő válságövezeti falvakban lehet lakást venni. A Heti Válasz felveti a kérdést: a kitelepítettek visszaszivárognak-e a városokba - ahogyan az Veszprém környékén már megfigyelhető - vagy a gettófalvak egész térséggé állnak össze, megoldhatatlan kihívás elé állítva az országot.

Foggal-körömmel kell küzdeniük a magyar formatervezőknek, hogy megbízáshoz jussanak - írja új számában a Figyelő. A lap megjegyzi: a magyar formatervezők ma már rengeteg izgalmas ötlettel jelentkeznek, mégis igencsak esetleges, mely területeken és miből lesz termék. A probléma elsősorban az anyagiak, másodsorban az érdeklődés és a gyártó hiánya. Szentpéteri Tibor designer szerint ez annak következménye, hogy Magyarországon tönkretették a feldolgozóipart, így az ipari formatervezők ellehetetlenültek.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Karácsony Gergely: az én felelősségem az, hogy a város működését garantáljam

Karácsony Gergely: az én felelősségem az, hogy a város működését garantáljam

A főpolgármester várospolitikát fog képviselni, a frakciók pedig, úgy tűnik, hogy pártpolitikát akarnak képviselni a várospolitika farvizén – mondta Karácsony Gergely az InfoRádió Aréna című műsorában. Budapest főpolgármestere beszélt a közgyűlési többség megszerzésének a lehetőségeiről, a költségvetés nehézségeiről, a kormánnyal való viszonyáról és az autósüldözés folytatásáról is.

Falus András az orvosi Nobelről: a díjazott felfedezés Karikó Katalin területét is továbbviheti

Két amerikai kutató – Victor Ambros fejlődésbiológus és Gary Ruvkun molekuláris biológus – kapta a mikro-RNS felfedezéséért és a génszabályozásban betöltött szerepének feltárásáért az idei orvosi-élettani Nobel-díjat. Munkájuk lényegéről Falus András Széchenyi-díjas immunológus professzort, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagját kérdeztük.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.08. kedd, 18:00
N. Rózsa Erzsébet
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Világgazdasági Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×