eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

25 milliárd forinttal kevesebb juthat a fővárosnak

A főváros szívesen vállal áldozatot a költségvetés egyensúlyáért, ha ez az áldozat nem veszélyezteti Budapest működését - mondta kedden Demszky Gábor főpolgármester. Ikvai-Szabó Imre főpolgármester-helyettes arról beszélt: akár 25 milliárd forinttal is csökkenhet a főváros költségvetési támogatása.

A jelenlegi tervek szerint az ideihez képest legalább 15, de akár 25 milliárd forinttal is kevesebbet pénzhez juthat a költségvetésből a főváros jövőre - mondta Ikvai-Szabó Imre főpolgármester-helyettes. Hozzátette: ha ez bekövetezik, akkor az intézmények 5-7 százalékkal kevesebb pénzből gazdálkodhatnak, így kevesebb feladatot láthatnak el, vagy ugyanannyit, de rosszabb minőségben.

Az adóerő-képesség utáni elvonások mértékét további 25 százalékkal növelné a kormány, ez a főváros esetében 7,2 milliárd forint elvonását jelentene, a belterületi utak felújítására szóló program beszüntetése pedig 3 milliárdos elvonást - magyarázta Ikvai-Szabó Imre.

Demszky Gábor főpolgármester elmondta: az adóerő-képesség utáni elvonás növelése miatt a fejlettebb régióktól a fejletlenebbekhez átcsoportosított összeg 25 százaléka eddig visszaigényelhető volt, ha az önkormányzat a pénzt beruházásra fordította, ám a jövő évi költségvetésben ez a lehetőség megszűnne. Ezt szeretnék most elkerülni, ezért módosító javaslatokat nyújtottak be.

Ikvai-Szabó Imre az iparűzési adóról szólva azt mondta: a költségvetési javaslat szerint az utólagos elszámolás miatt egy egyszeri, 20 milliárd forintnyi kieséssel kellene számolnia a fővárosnak, ami a forrásmegosztást követően mintegy 10 milliárd forintos hiányt jelentene Budapestnek.

Demszky Gábor arról is beszélt, hogy ha a jelenlegi költségvetést elfogadják, nem hogy fejleszteni, de fenntartani is nagyon nehéz lesz a fővárost. Hozzátette: Budapest az ország nettó befizetője, a növekvő adóbevételekből azonban az állami költségvetés egyre kevesebbet juttat vissza: amíg a főváros a GDP 37 százalékát állítja elő, a beszedett adónak kevesebb mint 10 százalékát kapja vissza az államtól a 23 kerület, illetve a főváros.

A főpolgármester közölte: a költségvetést a módosító javaslataik figyelembevételével tudják támogatni. A tervek szerint a fővárosi önkormányzat november végére készíti el a költségvetési koncepcióját - tette hozzá a liberális politikus.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

Már meghallgatható a Portfolio Checklist vasárnapi különkiadása. A műsornak egyetlen témája volt: április első felében elszállt, és 18 havi csúcsig ugrott az arabica típusú kávé határidős jegyzése. A képet tovább bonyolítja, hogy a robusta kávé termékpiaci ára gyorsabban nőtt, mint az arabicáé, s így ismét konganak a vészharangok, hogy holnapra luxussá válik a mindennapi feketénk. A témáról Árok Gábort, a Coca-Cola HBC Magyarország kávé üzletágának vezetőjét kérdeztük.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×