eur:
400.55
usd:
364.72
bux:
73893.02
2024. október 8. kedd Koppány

Semmire sem jutottak a fővárosi frakciók

Eredménytelenül zárult a főpolgármester által összehívott ötpárti egyeztetés Budapest jövőbeni működtetéséről. Az ötből három párt úgy értékelte, hogy még nem szűnt meg a koalíció, ezért most nem kívántak a működtetés kereteiről tárgyalni.

Semmire sem jutottak a fővárosi frakciók képviselői az SZDSZ kisebbségi városvezetéséről a főpolgármester által összehívott egyeztetésen. A jelen lévő SZDSZ-es John Emese, MSZP-s Steiner Pál, volt MDF-es Hock Zoltán, fideszes Tarlós István és kereszténydemokrata Endrédy István közül elsőként - egy rövid kinyilatkoztatás után - Tarlós István hagyta el a termet.

Majd később sajtótájékoztatóján a frakcióvezető úgy fogalmazott, hogy az MSZP-SZDSZ koalíció még nem bomlott fel. "Hivatalban vannak az MSZP-s főpolgármester-helyettesek. Teljes erővel dolgoznak, intézkednek, úgy ahogy eddig. Semmiféle koalíció fel nem bomlott, semmiféle ötpárti egyeztetésnek helye nincs" - fogalmazott.

Tarlós István kitért arra is, hogy az MSZP kommunikációja ellenére a Fidesz ki akarja vizsgálni a fővárosi visszaéléseket, ám nem az MSZP vezetésével, amelynek képviselői évekig hátráltatták a revíziót.

Steiner Pál, az MSZP frakcióvezetője ezzel szemben úgy fogalmazott, hogy a koalíció felbomlott. "Teljesen lényegtelen kérdésnek tartom, hogy a főpolgármester-helyettesek, egyébként normál módon, meghatározott határnappal mondanak le, és ezalatt az időszak alatt a feladatok átadását készítik elő" - jelentette ki Steiner Pál, aki hozzátette: a szocialista frakció nem enged az átláthatóságért tett javaslataiból, ami miatt a koalíció felbomlott.

Az MDF frakcióját vezető független Hock Zoltán szintén felbontatlannak tekinti a koalíciót, ám javaslatot tett arra, hogy a főpolgármester készítsen egy listát a legszükségesebb fővárosi ügyekről, amely mellé megnyerheti a közgyűlést, hogy ezzel a minimális programmal működhessen jövő októberig a főváros.

Az SZDSZ frakcióját vezető John Emese újságírói kérdésre elmondta: a város működését nem veszélyeztetheti, hogy a politikusok nem egységesek még abban sem, hogy van-e koalíció vagy nincs.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Amerika egy hónap múlva választ: országosan Kamala Harris vezet, de Donald Trumpé a fontosabb részsiker

Amerika egy hónap múlva választ: országosan Kamala Harris vezet, de Donald Trumpé a fontosabb részsiker

Csizmazia Gábor, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa szerint idén is hatalmas jelentősége lehet a nyolc úgynevezett csatatérállamnak, mivel hibahatáron belül vezet a demokrata vagy épp a republikánus elnökjelölt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.08. kedd, 18:00
N. Rózsa Erzsébet
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Világgazdasági Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 8. 13:16
×
×
×
×