eur:
399.4
usd:
363.8
bux:
74306.62
2024. október 8. kedd Koppány

Járai Zsigmond: Még nincs vége a válságnak

Magyarországon még nem látszanak a gazdasági válságból való kilábalás jelei - mondta a Látleletek 2009 őszén elnevezésű konferencián Járai Zsigmond. Az egykori jegybankelnök szerint jövőre is nő a munkanélküliség és további gazdasági visszaesés várható.

A munkanélküliség növekedésére és további gazdasági visszaesésre számít Járai Zsigmond, a CIG Közép-európai Biztosító elnöke. A volt jegybankelnök az InfoRádióban úgy fogalmazott: nincs még vége a válságnak Magyarországon, és jövőre tovább csökken a bruttó hazai termék, míg a régió többi államában már javulni látszi a helyzet, tovább nő tehát a különbség. A volt jegybankelnöl szerint ez a pénzügyi szektorban is hátrányokkal fog járni, és a vállalkozások helyzete sem javulhat, hiszen továbbra is csak nehezen kaphatnak majd hitelt, nem tudnak exportálni, így visszaesnek a piacok.

A szakértő szerint a környező országok kilátásait képes felfelé húzni a nyugat-európai országok és az Amerikai Egyesült Államok beinduló gazdasági növekedése, Magyarország azonban csak később tud bekapcsolódni a konjunktúrába. "A rosszabb gazdasági szerkezetünk, a magasabb adók, a nagyobb bürokrácia, a nagyobb korrupció továbbra is visszahúz bennünket" - hangsúlyozta.

A kilábaláshoz teljesen más gazdaságpolitikára és hiteles kormányzásra, az adók és a bürokrácia csökkentésére és a korrupció visszaszorítására lenne szükség - jelentette ki a Magyar Nemzeti Bank volt elnöke.

A közvélemény-kutatások eredményei azt jelzik, hogy jövőre valószínűleg a Fidesz alakíthat kormányt, a párt pedig már most több területnek plusz pénzeket ígért. Járai Zsigmond szerint a többletforrásokra csak a gazdasági fellendülése nyomán lehetne szert tenni, a gazdaság beindításához viszont kiadáscsökkentésre lenne szükség, hogy az adókat is mérsékelni lehessen. A szakértő megjegyezte: az ország a bürokráciára, az adósságteherre, a rossz gazdaság- és infrastruktúrafejlesztésre költ sokat. Innen kellene levágni, nem az oktatásból és az egészségügyből - hangsúlyozta.

A jövő esztendőről szólva a CIG Közép-európai Biztosító elnöke elmondta: a választási évben erősödik a bizonytalanság a piacon, hiszen nehezen kiszámítható az új gazdaságpolitika, ugyanakkor reménykeltő is. "Persze nagyon nehéz drasztikus változásokat elképzelni, mert nagyon szűk a pénzügyi mozgástér, pedig nagy szükség lenne rájuk" - fűzte hozzá.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor Strasbourgban: az EU-nak változnia kell - cikkünk frissül

Orbán Viktor Strasbourgban: "az EU-nak változnia kell" - cikkünk frissül

Kedd délután órákon át faggathatják újságírók a magyar miniszterelnököt egy nappal azelőtt, hogy bemutatja Magyarország EU-elnöki programját a plenáris ülésen. Szólt a gazdasági versenyképességi megoldási terveiről, illetve a migrációs javaslatról. Szorgalmazta a schengeni csúcs létrehozását és a háború lezárása felé is javasolt lépéseket. Tartson velünk, cikkünk folyamatosan frissül!

Amerika egy hónap múlva választ: országosan Kamala Harris vezet, de Donald Trumpé a fontosabb részsiker

Csizmazia Gábor, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa szerint idén is hatalmas jelentősége lehet a nyolc úgynevezett csatatérállamnak, mivel hibahatáron belül vezet a demokrata vagy épp a republikánus elnökjelölt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.08. kedd, 18:00
N. Rózsa Erzsébet
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Világgazdasági Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×