eur:
399.36
usd:
363.81
bux:
74175.47
2024. október 8. kedd Koppány

Kósa Lajos: "A szemünkbe hazudnak és folyton lebuknak"

Hűen tükrözi az országos állapotokat, ami a fővárosban történik: szétesés, felháborító skandalumok, százmilliós végkielégítések, lerabolt városvagyon, káosz a közlekedésben, működésképtelenség, élhetetlen környezet - mondta Kósa Lajos, a Fidesz alelnöke az InfoRádió Aréna című műsorában. A debreceni polgármester hozzátette: bár a szíve saját városáért dobog, valóban úgy gondolja, hogy Budapest Magyarország legfontosabb települése.

Egyetlen vidéki nagyvárosnak sincs akkora ereje, hogy a kormánytól milliárdokat kérjen a tömegközlekedés fenntartására, a kormányzati politikusok szerint pedig muszáj adni, mert a BKV szolgáltatásai nélkül megáll az élet a fővárosban - mondta Kósa Lajos az InfoRádió Aréna című műsorában. A Fidesz alelnöke szerint ugyanakkor a kabinetnek csak úgy lenne szabad kisegítenie a közlekedési társaságot, hogy azért cserébe ellenőrzési jogot kapjon felette.

"A BKV-ból milliárdszámra hordták ki a pénzt az MSZP-hez és az SZDSZ-hez köthető emberek, meg az a holdudvar, ami erre rátelepedett, miközben a főváros közlekedésére fordítjuk a költségvetésből az országos tömegközlekedésre jutó pénz döntő többségét" - hangsúlyozta Debrecen polgármestere.

A politikus szerint a főváros érdekérvényesítési képessége abból is adódik, hogy innen származik a magyar GDP csaknem 40 százaléka, illetve a Budapesten és az agglomerációban lakik az ország népességének negyede. Ráadásul a legtöbb politikus is fővárosi kötődésű, és egyetlen más városnak - sőt, megyének - sincs annyi képviselője a parlamentben, mint Budapestnek - magyarázta.

Kósa Lajos szerint jó lenne, ha a vidéki nagyvárosok valódi alközpontokká válhatnának, ám úgy látja, hogy erre csak néhánynak van esélye. A politikus szerint az egyik ilyen Debrecen, de mint fogalmazott: "amikor egy debreceni ügy komolyan veszélyeztetné a fővárosban kialakult status quót, azért komolyan kapunk a fejünkre."

A debreceni polgármester szerint Budapest vezetésének ki kellene állnia a kisebb településekért, Demszky Gáborék azonban ezt sosem tették meg. "A főváros vezetése legyen empatikus az egész önkormányzati rendszerrel kapcsolatos problémákkal" - fogalmazott a politikus. Hozzátette: bár sok budapesti és vidéki gond közös, a főpolgármester mégis mindig külön szeretett lobbizni, "egyszerűen nem csapatjátékos".

"A szemünkbe hazudnak"

Kósa Lajos a Fidesz által a 120 milliárdos önkormányzati megszorítás ellen szervezett tüntetésén a a törvényes keretek között megvalósuló ellenállásra szólította fel az önkormányzatokat. Ezzel kapcsolatban most közölte: ezt azért kellett kimondani, mert korábban már minden létező lehetőséget kimerítettek arra, hogy az embereket próbálják képviselni, a kormány azonban nem tárgyalni akart, hanem közölt egy diktátumot. Emiatt még az MSZP-s és SZDSZ-es önkormányzati szövetségek is kivonultak a kormánnyal való tárgyalásokról - jegyezte meg.

A Fidesz alelnöke emlékeztetett: tavasszal még arról tárgyaltak a kormánnyal, hogy ha sikerül megtalálniuk az önkormányzati rendszert érintő tartalékokat, a kabinet ezt figyelembe veszi a büdzsé összeállításakor, és nem lesz ekkora megszorítás. Javaslataikat azonban - fűzte hozzá - lesöpörték az asztalról, "sunyi módon a költségvetésben meg Bajnaiék előterjesztik, úgy, mint a sajátjukat", és ennek ellenére is elvonják a forrásokat.

Kósa Lajos szerint a kormány képviselőivel nem is érdemes tárgyalni: "átvernek bennünket, sokszorosan becsapnak, a szemünkbe hazudnak, ráadásul folyton lebuknak". A Fidesz alelnöke a 2010-es büdzséről szólva kijelentette: az végrehajthatatlan, és csupán a nyár elejéig tervez, júniusra összeomlik.

Módszerek

Debrecen polgármestere szerint az önkormányzatoknak megvannak a lehetőségeik az ellenállásra, hiszen vannak olyan központi rendeletekben meghatározott feladatok, amelyeket le lehet lassítani, megkerülni vagy elszabotálni, "főleg azokat, amelyek teljesen értelmetlen sületlenségek". Egyelőre nem lesznek ilyen szervezett akciók, bár akadt, aki felvetette, hogy erre lenne szükség - mondta a politikus, majd megjegyezte: tudatos teljesítményvisszatartás nélkül is komoly működési problémákkal küzd majd a rendszer.

Kósa Lajos hangsúlyozta: a feladatok lassításához azokat a lehetőségeket kell megtalálni, amelyek nem akadályozzák az embereket. "Az önkormányzatok mégis a politikai jogok, a demokrácia adta lehetőségek legközvetlenebb terepe az emberek számára. Egy miniszterrel nem lehet találkozni az utcán, a képviselővel vagy a polgármesterrel igen. Ma a magyar államnak ez a legműködőképesebb része" - mondta.

Címlapról ajánljuk
Sorra zárnak be az egyre kilátástalanabb helyzetbe kerülő hazai kisboltok, és nincs kiút

Sorra zárnak be az egyre kilátástalanabb helyzetbe kerülő hazai kisboltok, és nincs kiút

Mintegy négyezer kisboltot zártak be Magyarországon 2023 második félévében. A Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség főtitkára azt mondta az InfoRádióban, hogy a diszkontüzletek akcióikkal elszipkázzák a vásárlókat a kisebb szakboltoktól, melyek üzemeltetői egyre nehezebb helyzetbe kerülnek a magas bérleti díjak és a közterhek kigazdálkodása miatt. Neubauer Katalin arról is beszélt, hogy sok esetben annyira kevés marad az árrésből, hogy inkább a vállalkozók is úgy döntenek, alkalmazottként folytatják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.09. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
Kapaszkodnak az amerikai tőzsdék

Kapaszkodnak az amerikai tőzsdék

Ma reggel Ázsiában többnyire negatív hangulatot figyelhetünk meg, a hongkongi Hang Seng index közel 6 százalékkal került lejjebb, miután a várakozásokkal ellentétben nem jelentett be újabb ösztönző intézkedéseket a kínai kormány. Ezt követően Európában is lefordultak a tőzsdék, noha meglepetésszerű pozitív adatok érkeztek reggel a német gazdaságból. Az amerikai részvénypiacon azonban már emelkedés bontakozott ki, miután az olaj árfolyama nagyobbat korrigált. Ma Magyarországon a Pénzügyminisztérium szeptemberi államháztartási egyenlegéről szóló jelentése került napvilágra, amely az ország fiskális politikájának és költségvetési helyzetének állapotát tükrözi. Külföldön pedig a délutáni amerikai külkereskedelmi mérleg adatokra figyeltek a befektetők.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×