eur:
399.48
usd:
363.85
bux:
74175.47
2024. október 9. szerda Dénes

A szakértő tanácsai: hogyan vezessünk hűvös, esős időben

Egymást érik a balesetek: összesen tizenkilenc ember halt meg az utakon a hétvégén és hétfő délelőtt. Az Allianz Hungária Vezetéstechnikai Tanpálya vezető instruktora szerint a tragédiák többségét az okozza, hogy a sofőrök esős időben is gyorsan hajtanak, és nem tartják a szükséges követési távolságot. Pesoldt Ferenc az útviszonyok miatt és a későbbi sorban állás elkerülése érdekében már most javasolja a téli gumiabroncsok felszerelését.

Esős időben a legfontosabb, hogy a gumiabroncsok az autón megfelelő állapotban legyenek, érdemes gyakran ellenőrizni a mintázatot, a profilmélységet és a légnyomást - mondta az InfoRádiónak az Allianz Hungária Vezetéstechnikai Tanpálya vezető instruktora.
 
Az is fontos, hogy az ablaktörlőlapátok ne legyenek kopottak, hiszen növeli a balesetveszélyt, ha nem látunk ki jól a kocsiból, és ugyancsak figyelni kell arra, hogy megfelelő legyen a belső párátlanítás - tette hozzá Pesoldt Ferenc.
 
Hogy az autósok elkerülhessék a későbbi sorban állást a műhelyeknél, már most fel lehet felszereltetni a téli abroncsokat - javasolta a szakértő. Ezt azért is érdemes lehet most megtenni, mert ezek a gumik jobban teljesítenek a hideg, vizes felületeken - jegyezte meg.

Pesoldt Ferenc szerint a legfontosabb, hogy esős, ködös időben nem szabad ugyanolyan sebességgel autózni, mint egy napsütéses, száraz napon. A követési távolságra is oda kell figyelni, hiszen a vizes útfelületen megnő a féktávolság.

A szakértő azt javasolja az autósoknak, hogy próbáljanak meg távolabbra, két-három autóval előbbre nézni, ne csak a közvetlenül előttük haladót figyeljék, és igyekezzenek felkészülni a váratlan helyzetekre.

Pesoldt Ferenc megjegyezte: a jogosítvány megszerzésének feltételévé kellene tenni, hogy a sofőrök extrém körülmények között is megtanuljanak bánni az autóval. Ausztriában ez kötelező, ám ott nagyjából ötven vezetéstechnikai pálya működik, míg Magyarországon mindössze két ilyen van.

Hanganyag: Herczeg Zsolt

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sorra zárnak be az egyre kilátástalanabb helyzetbe kerülő hazai kisboltok, és nincs kiút

Sorra zárnak be az egyre kilátástalanabb helyzetbe kerülő hazai kisboltok, és nincs kiút

Mintegy négyezer kisboltot zártak be Magyarországon 2023 második félévében. A Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség főtitkára azt mondta az InfoRádióban, hogy a diszkontüzletek akcióikkal elszipkázzák a vásárlókat a kisebb szakboltoktól, melyek üzemeltetői egyre nehezebb helyzetbe kerülnek a magas bérleti díjak és a közterhek kigazdálkodása miatt. Neubauer Katalin arról is beszélt, hogy sok esetben annyira kevés marad az árrésből, hogy inkább a vállalkozók is úgy döntenek, alkalmazottként folytatják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.09. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
Kapaszkodnak az amerikai tőzsdék

Kapaszkodnak az amerikai tőzsdék

Ma reggel Ázsiában többnyire negatív hangulatot figyelhetünk meg, a hongkongi Hang Seng index közel 6 százalékkal került lejjebb, miután a várakozásokkal ellentétben nem jelentett be újabb ösztönző intézkedéseket a kínai kormány. Ezt követően Európában is lefordultak a tőzsdék, noha meglepetésszerű pozitív adatok érkeztek reggel a német gazdaságból. Az amerikai részvénypiacon azonban már emelkedés bontakozott ki, miután az olaj árfolyama nagyobbat korrigált. Ma Magyarországon a Pénzügyminisztérium szeptemberi államháztartási egyenlegéről szóló jelentése került napvilágra, amely az ország fiskális politikájának és költségvetési helyzetének állapotát tükrözi. Külföldön pedig a délutáni amerikai külkereskedelmi mérleg adatokra figyeltek a befektetők.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×