eur:
393
usd:
366.3
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

Kocsis István feljelentést tett a menedzserszerződések miatt

Különösen nagy vagyoni kárt okozó bűncselekmény gyanúja miatt tett feljelentést a BKV-nál lévő menedzserszerződések miatt a cég vezérigazgatója. Módosította a kormány a kríziskezelő alapra vonatkozó szabályokat. Zárolták a Magyarországra érkezett, génkezelt lenmag-terméket. A nap hírösszefoglalója.

Ismeretlen tettes ellen, különösen nagy vagyoni kárt okozó bűncselekmény gyanúja miatt tett feljelentést a BKV-nál lévő menedzserszerződések miatt a cég vezérigazgatója. Kocsis István ezt azután jelentette be, hogy befejeződött a cégnél a belső ellenőrzés. A 400 oldalas vizsgálati anyagban annak a 96 volt vagy jelenlegi dolgozónak a foglalkoztatásával, bérével, premizálásával összefüggő kérdések szerepelnek, akit menedzserszerződéssel foglalkoztattak vagy 10 millió forintnál nagyobb összegű végkielégítést kapott. A BKV vezérigazgatója elmondta: valamennyi érintett foglalkoztatását egyenként vizsgálták, és azt állapították meg, hogy 48 esetben történtek olyan többletkifizetések, amelyek a társaság számára előnytelenek és nem voltak benne a szerződésekben. Hangsúlyozta: összességében mintegy félmilliárd forint kár érte a céget.

Megállapodás nélkül zárult a közösségi közlekedés átalakításáról tartott szakmai egyeztetés az MSZP-frakció és az illetékes minisztérium között. Erről Hónig Péter, a közlekedési tárca vezetője számolt be a szocialista képviselőcsoport informális ülése után. Mesterházy Attila frakcióvezető a tanácskozás után emlékeztetett arra, hogy az új MÁV-menetrend bevezetése miatt október 15-ig be kell fejezni a szakmai egyeztetést a képviselőcsoport és a tárca között. Megismételte: csak úgy szabad átszervezni a közösségi közlekedést, ha minden településen marad valamilyen szolgáltatás, és az jobban alkalmazkodik a polgárok elvárásaihoz.

Módosította a kormány a kríziskezelő alapra vonatkozó szabályokat. Szollár Domokos kormányszóvivő, a kabinet ülése után elmondta: a jövőben a krízisalapnak nem egy, hanem tíz százaléka fizethető ki a különösen méltányolható, vagyis 50 ezer forintnál magasabb összegű kérelmekre. Hozzátette: a krízisalaphoz eddig mintegy 30 ezer kérelem érkezett be, amelyből 24 ezret bíráltak el, és több mint 22 ezer esetben ki is fizették a támogatást. Hangsúlyozta: a krízisalap 5 és fél milliárd forintos keretéből eddig 902 milliót fizettek ki a rászorulóknak, egy-egy esetben átlagosan 37-38 ezer forintot.

Kétkamarás parlament létrehozását, az önkormányzati ciklus 5 vagy 6 évre történő kiterjesztését, valamint a finanszírozási rendszer újragondolását kezdeményezte az Önkormányzati Szövetségek Konzultatív Tanácsa. A hét érdekvédelmi szövetség vezetőit tömörítő testület a magyar önkormányzati rendszer 19 éves fennállása alkalmából adott ki közös nyilatkozatot, ebben összegezték legfontosabb törekvéseiket és elvárásaikat. Közölték, hogy a közös állásfoglalás kiadásával azt akarják kinyilvánítani: megvédik az 1990. szeptember 30-án létrejött önkormányzati rendszer alapértékeit és eredményeit. Megítélésük szerint a helyi demokrácia alapját a közszolgáltatásokat biztosító önkormányzatok jelentik, függetlenül a települések nagyságától vagy lakosságszámától.

Másfél tonna érkezett a kanadai eredetű génkezelt lenmag termékből Magyarországra; a raktáron lévő mennyiséget zárolták - közölte a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal. Az Európai Bizottság korábbi tájékoztatása szerint a közösség területére Kanadából érkezett az unióban egyelőre nem engedélyezett génkezelt lenmagot is tartalmazó termék. A tájékoztatás szerint olyan növényről van szó, amelynek fogyasztását Kanadában és az Egyesült Államokban is engedélyezik, de az uniós országokban egyelőre nem vihető piacra.

Késik a KRESZ módosítása, így az új szabályok leghamarabb november elején léphetnek hatályba. A távirati iroda úgy tudja, hogy még tartanak az egyeztetések, a végleges változat néhány héten belül kerülhet a kormány elé. A KRESZ szabályok mielőbbi változását indokolja az is, hogy szeptember 1-től módosult a polgárőrségről szóló törvény. A jogszabály szerint polgárőr is megállíthat autósokat, például a rendőri intézkedést igénylő közúti közlekedési baleset helyszínén, valamint az óvodák és általános iskolák közelében. A tervezet a kerékpárúton legfeljebb 30 kilométer/órás közlekedést engedélyezne, pontosítaná a gyermekülés használatának szabályait az autókban és szigorúbban szabályozná a rendszámok láthatóságát is.

Az emberiség szellemi kulturális örökségei közé került a mohácsi busójárás. A település tájékoztatása szerint az UNESCO illetékes bizottsága Abu Dzabiban tartott ülésén döntött a Duna-parti város télűző, tavaszköszöntő népszokásának listára vételéről.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×