INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

A bankok után jöhet a kis- és közepes vállalkozások kódexe

Infostart / InfoRádió
Három ponton volt komoly vita a pénzintézetek etikai kódexével összefüggésben - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének elnöke. Farkas Ádám hozzátetette: elképzelhető, hogy a vállalkozások hitelezésére is létrehoznak egy magatartási kódexet.

A banki etikai kódex tárgyalásának voltak kemény és nehéz pillanatai, de az egyeztetéseken a bankokkal alapvetően jó irányú szakmai párbeszéd zajlott - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének elnöke.

Farkas Ádám hangsúlyozta: a vita egyik része arról szólt, hogy mit fedjen le a kódex: minden lakossági szolgáltatásra kiterjedjen-e, vagy csak az egyoldalú szerződésmódosításokra. Végül abban sikerült megállapodni a bankokkal, hogy a kódex a lakossági hitelezés teljes folyamatát ölelje fel.

A másik vitatott terület az volt, hogy a normagyűjtemény ne terjedjen ki olyan kérdések részletes szabályozására, ahol a közeljövőben törvényi szabályozás várható. Ilyen a pénzügyi termékeket értékesítő közvetítők, vagy közismertebb nevükön az ügynökök tevékenységi köre - mondta a PSZÁF elnöke.

Vitás pont volt az is, hogy a hosszú távú szerződések egyoldalú módosítására milyen okok alapján kerülhet, illetve nem kerülhet sor - fűzte hozzá Farkas Ádám.

Szó van arról, hogy a lakossági kódex mintájára a vállalkozások hitelezésére is létrehoznak egy normagyűjteményt. Talán másodszorra már könnyebb lesz az egyeztetési folyamat - vélekedik a kezdeményezésről a felügyelet elnöke, aki hozzátette: valószínűleg a PSZÁF-nek a kis- és középvállalkozásokat érintő kódex előkészítésében is nagy szerep jut majd.

A bírságok a cégvezető zsebére is mehetnek

A pénztárak esetében nagy dilemmát jelentenek a szankciók, ugyanis ha a PSZÁF nagy összeggel bírságol meg egy céget, akkor azzal a pénztártagokat is bünteti - mondta Farkas Ádám, aki ezzel is magyarázta a csupán néhány százezer forintos bírságokat.

Farkas Ádám hozzátette azonban, hogy egyéni szankciót is kiszabhatnak, vagyis akár az adott cég vezetőjét is megbírságolhatják, így a pénzbüntetés nem a pénztár terhére, hanem a vezető zsebére megy.

Ezt alkalmazták a Wabard Biztosító Zrt. esetében is, ahol 500 ezer forintra büntették az igazgatót, mert az ellenőrzés során számos, a cégvezető felelősségi körébe tartozó hiányosságokat tapasztalt a felügyelet.

Hanganyag: Exterde Tibor

Kapcsolódó hang

Farkas Ádám 1.
 


Farkas Ádám 2.
 


A címlapról ajánljuk