eur:
393.95
usd:
369.33
bux:
65768.37
2024. április 23. kedd Béla

Tölgyessy: A jól keresők járnak a legjobban a költségvetéssel

Az IMF-korlátok közé kényszerített 2010-es költségvetést az egész ország megszenvedi, de visszaszerezhetjük vele a külföld bizalmát - mondta Tölgyessy Péter az MR1-Kossuth Rádió reggeli műsorában. Szerinte a Fidesz sem választhatna gyökeresen eltérő utat.

A 2009-es költségvetés tervezetében túl sok újdonság nincs, a számokban egyértelműen az IMF-fel kötött megállapodás elemei köszönnek vissza, új talán csak a MÁV és az önkormányzatok pénzeinek megkurtítása lehet - mondta Tölgyessy Péter a Magyar Rádióban. A tervezet megjelenése mégis az év egyik legfontosabb pillanata, ez ugyanis sokkal többet mond el egy kormány munkájáról, mint a politikusi beszédek.

Brutális jövedelem-átcsoportosítások jönnek

A mostani költségvetés három válság, a világgazdasági, a túlköltekezési és a versenyképességi válság ütközőpontján született, és mindhármat egyszerre próbálja meg kezelni, ami rettenetes terheket jelent az embereknek. A Bajnai-kormány ideje alatt így összesen várhatóan 8-11 százalékkal csökken majd az állampolgári fogyasztás, nagyjából annyival, mint a Bokros-csomag idején, és a közösségi fogyasztás is 4-5 százalékkal visszaeshet majd ebben az időszakban. A brutális jövedelem-átcsoportosítás nyomán jövőre egyértelműen a vállalkozások és a jól keresők járnak majd a legjobban, több teher jut viszont mindenki másra, az inaktívakra, a nyugdíjasokra, a segélyezettekre, a közalkalmazottakra és a sokgyerekesekre is.

Ezt a költségvetés nem lehet szeretni

Az alkotmányjogász szerint, bár a mostani nem igazán választási költségvetés, és a korlátok miatt valószínűleg nem is száll úgy el, mint 2006-ban, de ha máshol nem is, az állam esetében szinte biztosan nem teljesülnek majd az elvárások, így az is nagyon valószínű, hogy csakúgy, mint idén, jövőre is nagyobb lesz a hiány a tervezett 3,9 százaléknál. Tölgyessy Péter ezt most 4,5-5 százalékra várja. Egyértelmű az is, hogy a kormány a költségvetés elkészítésekor nem volt tekintettel az MSZP választási érdekeire, és bár vannak olyan, a szocialistáknak szóló gesztusok, mint a távfűtés áfájának csökkentése, ezt a költségvetést lehetetlen szeretni, hiszen megszorításként éli meg a teljes magyar lakosság.

A külföld elégedett

Az is látszik ugyanakkor, hogy a külföldiek elégedettek a kormánnyal, amit az is jelez, hogy lassan elkezdik vásárolni a magyar állampapírt. Õk Magyarországot a többi országhoz mérik, a térségben pedig nagyon elszaladtak a folyamatok, és még az is előfordulhat, hogy az államháztartási hiányt tekintve az Európai Unió három legjobb országa közé kerülünk.

Nagyon mást egyébként nem lehetett csinálni - hangsúlyozta Tölgyessy Péter. Míg máshol ugyanis két kézzel pumpálják a gazdaságba az állami pénzeket, ezt mi nem tehetjük meg, hiszen nálunk a legnagyobb az adósságállomány, és ezt életveszélyes lenne tovább növelni. Az is látszik, hogy nem kaphatunk olcsón kölcsönt a többletköltekezésre, hiszen most is az IMF-hitel húzott ki bennünket a csávából.

A Fidesz előtt sincs más út

Nyilvánvaló az is, hogy a Fidesz sem választhatna ettől gyökeresen eltérő utat - hangsúlyozta az alkotmányjogász. A legnagyobb ellenzéki párt most még azt mondja ugyan, amit az emberek hallani akarnak, nyilván szondázza is őket, de világos, hogy nem lehet átlépni a Magyarországgal szembeni várakozásokon, és nehéz lenne más költségvetési politikát csinálni.

Ha egyébként az MSZP-nek egy kis esze is lett volna, már rég visszaadta volna a felhatalmazást, és a Fidesz-kormány bajlódna ezekkel a kérdésekkel - tette hozzá Tölgyessy. Nálunk azonban nem lehet átadni a hatalmat, mert a másik oldal mindig egyet jelent a "nemzethalállal", így viszont borítékolható a baloldal kudarca. A magyarok harminc éve azt hallják, hogy a megszorítások után jön majd a boldogabb jövő, ebből pedig már elegük van, kellemetlenségek, áldozatok nélkül azonban most felelősen tényleg nem lehet mást mondani.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×