eur:
392.98
usd:
366.61
bux:
66687.09
2024. április 25. csütörtök Márk

Elege van az MSZP-nek a felügyelete alatt kialakult gyakorlatból

Hat évre visszamenőleg minden fővárosi cég és intézmény menedzsmenttel kapcsolatos munkaszerződéseinek átvilágítását javasolja a fővárosi MSZP. A képviselőknek annak ellenére van elegük a fővárosi cégeknél kialakult javadalmazási gyakorlatból, hogy az a felügyeletük alatt alakult ki.

Rendet kell tenni, mert a BKV-s végkielégítési ügy "csak a jéghegy csúcsa" - mondta Burány Sándor, az MSZP budapesti szervezetének elnöke a Steiner Pállal, a Fővárosi Közgyűlés szocialista frakciójának vezetőjével tartott közös sajtótájékoztatón.

A politikusok átvizsgálnák 2003-ig visszamenőleg minden fővárosi cég és intézmény menedzsmenttel kapcsolatos munka- és tanácsadói szerződéseit, mert - mint Burány Sándor - fogalmazott, "a fővárosi szocialistáknak elegük van abból a gyakorlatból, amely a főváros cégeinél és talán intézményeinél az elmúlt években, ciklusokon átívelő módon kialakult".

A BKV-t azonban - amelynek végkielégítései miatt az egész ügy kipattant - korábban is a szocialisták ellenőrizték. A nemrég megbízott Horváth Csaba előtt a másik MSZP-s főpolgármester-helyettes, Hagyó Miklós felügyelte a területet.

Vitézy Dávid, a BKV felügyelőbizottságának Fidesz által delegált tagja az InfoRádiónak augusztus 13-án így nyilatkozott: "Hagyó Miklós javasolta Antal Attilát kinevezni a BKV vezérigazgatójává, és Antal Attila menedzsmentje, az Antal Attila által hozott emberek, a Hagyó Miklós-féle csapat volt az, amelyik érintett volt a használt-busz tenderben, ők írták alá az egészen elképesztő és botrányos tanácsadói szerződéseket. És ők voltak azok, akik ilyen végkielégítéseket fizettek ki, majd miután az egész csapat távozott 2008-ban, többtucatnyian egy évnyi munkaviszony után fölvettek 25-35-45 millió forintos végkielégítést".

A sajtóból tudták meg

A vizsgálatokról szóló hétvégi sajtótájékoztatón arra a kérdésre, hogy a szocialisták miért nem korábban léptek az ügyben, Burány Sándor azt felelte: ha nem a sajtóból tudták volna meg, akkor ennek a gyakorlatnak már korábban véget vetettek volna.

A szocialista politikusok kezdeményezik, hogy paritásos alapon jöjjön létre egy eseti bizottság a Fővárosi Közgyűlés fideszes és szocialista frakció-vezetőjének irányításával, amely a fővárosi cégek és intézmények alapító okiratát is felülvizsgálná. Az ellenzék bevonásával a szerződések és okiratok átvizsgálásának eredményét, valamint a változtatásokhoz szükséges megoldási javaslataikat 90 napon belül a közgyűlés elé terjesztenék.

Eközben a Magyar Nemzet arról írt, hogy elképzelhető: összevonják a BKV-s végkielégítések és tanácsadói szerződések miatt indított nyomozásokat. Az Index pedig arról, hogy a BKV feljelentést tett a luxusmetró-tanulmány, valamint a Libegő, a Fogaskerekű és a Sikló népszerűsítéséről szóló két, egyenként 9-9 milliós tanulmány ügyében, a cég belső ellenőrzése ugyanis úgy találta, hogy szükségtelenek és hibásak voltak, sőt az egyik már a szerződéskötést megelőzően elkészült.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg

Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg

Hosszas huzavonát követően az amerikai képviselőház végül elfogadta az Ukrajnának szánt gigantikus, mintegy 60,8 milliárd dollárnyi segélycsomagot. A hírek szerint a nyugati fegyverek gyorsan a frontra érkezhetnek, hozzájárulva ezzel az ukrán csapatokat érintő súlyos ellátási problémák enyhítéséhez. Kijev azonban egy olyan nehézséggel küzd, amelyen nem tud segíteni Washington sem, ez pedig a harcoló alakulatokat érintő létszámhiány gondja.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×