INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

Elege van az MSZP-nek a felügyelete alatt kialakult gyakorlatból

Infostart / InfoRádió
Hat évre visszamenőleg minden fővárosi cég és intézmény menedzsmenttel kapcsolatos munkaszerződéseinek átvilágítását javasolja a fővárosi MSZP. A képviselőknek annak ellenére van elegük a fővárosi cégeknél kialakult javadalmazási gyakorlatból, hogy az a felügyeletük alatt alakult ki.

Rendet kell tenni, mert a BKV-s végkielégítési ügy "csak a jéghegy csúcsa" - mondta Burány Sándor, az MSZP budapesti szervezetének elnöke a Steiner Pállal, a Fővárosi Közgyűlés szocialista frakciójának vezetőjével tartott közös sajtótájékoztatón.

A politikusok átvizsgálnák 2003-ig visszamenőleg minden fővárosi cég és intézmény menedzsmenttel kapcsolatos munka- és tanácsadói szerződéseit, mert - mint Burány Sándor - fogalmazott, "a fővárosi szocialistáknak elegük van abból a gyakorlatból, amely a főváros cégeinél és talán intézményeinél az elmúlt években, ciklusokon átívelő módon kialakult".

A BKV-t azonban - amelynek végkielégítései miatt az egész ügy kipattant - korábban is a szocialisták ellenőrizték. A nemrég megbízott Horváth Csaba előtt a másik MSZP-s főpolgármester-helyettes, Hagyó Miklós felügyelte a területet.

Vitézy Dávid, a BKV felügyelőbizottságának Fidesz által delegált tagja az InfoRádiónak augusztus 13-án így nyilatkozott: "Hagyó Miklós javasolta Antal Attilát kinevezni a BKV vezérigazgatójává, és Antal Attila menedzsmentje, az Antal Attila által hozott emberek, a Hagyó Miklós-féle csapat volt az, amelyik érintett volt a használt-busz tenderben, ők írták alá az egészen elképesztő és botrányos tanácsadói szerződéseket. És ők voltak azok, akik ilyen végkielégítéseket fizettek ki, majd miután az egész csapat távozott 2008-ban, többtucatnyian egy évnyi munkaviszony után fölvettek 25-35-45 millió forintos végkielégítést".

A sajtóból tudták meg

A vizsgálatokról szóló hétvégi sajtótájékoztatón arra a kérdésre, hogy a szocialisták miért nem korábban léptek az ügyben, Burány Sándor azt felelte: ha nem a sajtóból tudták volna meg, akkor ennek a gyakorlatnak már korábban véget vetettek volna.

A szocialista politikusok kezdeményezik, hogy paritásos alapon jöjjön létre egy eseti bizottság a Fővárosi Közgyűlés fideszes és szocialista frakció-vezetőjének irányításával, amely a fővárosi cégek és intézmények alapító okiratát is felülvizsgálná. Az ellenzék bevonásával a szerződések és okiratok átvizsgálásának eredményét, valamint a változtatásokhoz szükséges megoldási javaslataikat 90 napon belül a közgyűlés elé terjesztenék.

Eközben a Magyar Nemzet arról írt, hogy elképzelhető: összevonják a BKV-s végkielégítések és tanácsadói szerződések miatt indított nyomozásokat. Az Index pedig arról, hogy a BKV feljelentést tett a luxusmetró-tanulmány, valamint a Libegő, a Fogaskerekű és a Sikló népszerűsítéséről szóló két, egyenként 9-9 milliós tanulmány ügyében, a cég belső ellenőrzése ugyanis úgy találta, hogy szükségtelenek és hibásak voltak, sőt az egyik már a szerződéskötést megelőzően elkészült.

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk