eur:
394.51
usd:
370.6
bux:
0
2024. április 23. kedd Béla

Melegfelvonulás: rendőrökre támadtak, kordonokat döntenek az ellentüntetők

Megérkeztek a melegfelvonulás résztvevői a fővárosi Erzsébet térre szombaton. A mintegy másfél ezer résztvevő egy kamionról áradó zenére vonult végig az Andrássy úton, a menetben közéleti szereplők is részt vettek.

A felvonulás útvonalát mindkét oldalon kordonokkal zárta le a rendőrség, így ellentüntetők gyakorlatilag nem férkőzhettek a vonulók közelébe. A Bazilika tövénél a kordon túloldalán 100 fős tömeg várta a felvonulókat, fütyültek és gyalázták a menetben haladókat.

A rendzavarók a Teréz körút és Aradi utca kereszteződésében ledöntötték a kordont, de a rendőrök gyorsan újraállították az ideiglenes fémkerítést.

Összecsapás a Városháza parknál

Kövekkel dobálják a Városháza parkban a rendzavarók az őket onnan kiszorítani próbáló rohamrendőröket. A rendőrök az Astoria irányába próbálják kiszorítani a mintegy 300-400 fős tömeget. A Károly körútra vezető mellékutcákat a rendőrség lezárta.

Korábban a Városház parknál rátámadtak a rendőrökre a meleg méltóság menetét megzavarni próbálók. A parkban mintegy 500 rendzavaró gyűlt össze, és amikor a velük szemben álló rohamrendőrök egyike elesett, a tömegből többen rátámadtak a földre került emberre. A rendőrök gumibotokkal, könnygázzal szálltak szembe a támadókkal, majd az Astoria irányába kezdték kiszorítani a tömeget.

Gyurcsány is megjelent

A meleg méltóság menete hatalmas rendőri biztosítás mellett mintegy másfél ezer ember részvételével indult el a Hősök teréről kora délután. A menet élén egy majd hatvanméteres szivárványszínű zászlót vittek, ezt követte egy kamion, amelyről zene szólt, a kamion mögött sorakoztak fel a zászlókkal, transzparensekkel a felvonulók.

A felvonuláson több ismert politikus és közéleti személyiség is látható volt. Megjelent Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök és felesége, Eörsi Mátyás (SZDSZ) országgyűlési képviselő, Bauer Tamás volt szabaddemokrata képviselő, Kende Péter író és Léderer András, az SZDSZ Új Generációjának volt elnöke. A menetben képviseltette magát az Amnesty International, a Méltóságot Mindenkinek Mozgalom, a Demokratikus Charta, illetve több jogvédő és civil szervezet.

Előállítások

A rendőrség közlése szerint este hat óráig összesen 17 embert állítottak elő. Két férfit igazolás miatt, egy férfit azért, mert 8 centiméternél hosszabb pengéjú kést tartott magánál, egy férfit garázdaság miatt, egy férfit pedig azért, mert ellenszegült a rendőri intézkedésnek.

Egy embert azért állítottak elő, mert bejelentést tett a BRFK központi ügyletére, hogy bombát helyezett el a Hősök tere - Andrássy út vonalán. Õt a kerületi járőrök a telefonfülkénél fogták el. További 11 embert azért állítottak elő, mert megrongáltak egy rendőrautót.

A rendőrség arról is beszámolt, hogy nem sokkal 14 óra előtt egy 20 fős csoport gyülekezett az Anker köznél, ahol szóváltásba keveredtek egy angol állampolgárral, majd megütötték. A rendőrök megfékezték a verekedést, mentőt hívtak a sértetthez, és előállítottak három személyt, akik részt vettek a bántalmazásban.

Megvertek egy nőt az Astoriánál

Megvertek egy fiatal nőt szombaton késő délután az Astoria téren lévő villamosmegállóban. Az áldozat a nem sokkal korábban véget ért melegfelvonulás pólóját viselte - jelentették a helyszínről az MTI tudósítói.

A támadók - két-három férfi - a Kossuth Lajos utcai árkádok alól bukkant elő, átrohant a villamosmegállóban álló nőhöz, és szó nélkül ütlegelni kezdték. Az ütésektől a szemüveges nő a földre esett, bántalmazói ekkor bele is rúgtak. A megtámadott nő a fején és karján sérült meg.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Mire lehet ma számítani a tőzsdéken?

Mire lehet ma számítani a tőzsdéken?

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum látszólag a mai nap is kitarthat, hiszen Ázsiában is nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és a határidős indexek állása alapján Európában is pozitív nyitás jöhet. Közben felpörögnek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tart, és a nap folyamán sorban fognak érkezni a BMI adatok Európában és az Egyesült Államokból; a tengerentúl ma olyan nagyvállalatok jelentenek, mint a Tesla, a PepsiCo, vagy a Philip Morris.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×