eur:
392.58
usd:
365.65
bux:
66832.25
2024. április 26. péntek Ervin

Gulyás: Az NBH összekuszálta a szálakat a romagyilkosságok ügyében

Gulyás József szerint a rendőrség nem kapott meg az NBH-tól minden, a romagyilkosságokkal kapcsolatos adatot. Az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottságának SZDSZ-es tagja úgy véli, hogy a politika túlságosan rátelepszik a szolgálatokra, és nem megfelelő a terület szakmai és politikai vezetése.

mindenképp a nyomozó hatóságok javára írandó, hogy megvannak a romagyilkosságok feltételezett tettesei, bár maradtak kérdőjelek. Még nem egyértelmű például, hogy valamennyi elkövetőt elfogták-e, és a tetteseknek milyen segítőik voltak - mondta az SZDSZ-es politikus az Indexnek adott interjúban. Annak tisztázása, hogy milyen kör segítette a gyilkosságok elkövetését, még a nyomozás feladata lesz - tette hozzá.

Azt mindenesetre teljesen kizárja, hogy a szolgálatoknak szerepük lehetett a gyilkosságok elkövetésében, és nem gondolja azt sem, hogy különleges szellemi képességre van szükség a romák elleni támadások, illetve a gyilkosságsorozat előkészítéséhez, kivitelezéséhez.

A kérdésre, mit jelenthet, hogy "az NBH ebben az ügyben külső engedélyhez kötött titkos információgyűjtést addig folytatott, ameddig annak törvényi feltételei fennálltak", azt válaszolta: a jogszabályok lehetővé teszik, hogy megfigyeléseket, lehallgatásokat meghosszabbítsanak, ezt a szabályozást nyilván az NBH-nál is ismerik, így különösebb akadálya nem lehetett annak, hogy a megfigyelést folytassák, vagy újraindítsák.

Azt azonban problémának látja, hogy az illetékes miniszter - félreértelmezve a szerepét - a mai napig nem szólalt meg. Ilyen kényes helyzetben az NBH felelős vezetőinek nagyon egyértelmű, nagyon világos megszólalásokkal kéne segíteniük az eligazodást. "Mindent persze nem tehetnek ki az asztalra, de az nem fér bele, hogy még jobban összekuszálják a szálakat, és táplálják a születőben lévő összeesküvés-elméleteket" - fogalmazott.

Gulyás József szerint nyilvánvaló, hogy az NBH az ügyben nem működött együtt megfelelően a rendőrséggel, és nem adott át annak minden rendelkezésére álló adatot - ezt támasztják alá Bencze József országos rendőrkapitány szavai, aki még a hét elején is azt mondta, hogy nem kapták meg az NBH-tól a megfelelő információkat a feltételezett elkövetőkről.

Kérdés a főügyészhez

"Amikor van egy sorozatgyilkosság, és a lehetséges elkövetési motívumok között szerepel a rasszista indíték, akkor nyilván össze kell rakni egy olyan halmazt, amiben benne vannak azok a potenciális elkövetők, akik valaha rasszista indítékú cselekményekkel kapcsolatban, akár szélsőséges csoportok környékén látókörbe kerültek. A lehetséges elkövetői körről már a nyomozás korai szakaszában minden jelentőséggel bíró információnak ott kell lennie a nyomozás vezetőinél. Ehhez képest ezt még most kell külön kérniük" - jelentette ki a politikus, aki hozzátette: országgyűlési képviselőként hivatalos formában kérdéssel fordul a legfőbb ügyészhez, hogy a katonai ügyészség indított-e már vizsgálatot az ügyben.

Indítványozni fogja azt is, mondta, hogy a nemzetbiztonsági bizottság a nemzetbiztonsági szolgálatokról szóló törvény alapján indítson ténymegállapító vizsgálatot az NBH-nál. Ebben az ügyben indokolt megnézni, hogy az elkövetőkkel kapcsolatos intézkedések, a róluk szóló információk kezelése, értékelése, továbbá megosztása, átadása a nyomozó hatóságokkal hogyan, miként és mikor történt - magyarázta.

A szolgálatok akkor teszik jól a dolgukat, ha botrányok érintettjeiként, bűncselekmények gyanúsítottjaként vagy elkövetőiként, továbbá bakikkal és bénázásokkal kapcsolatos történetekkel nincsenek jelen a napi sajtóhírekben, ha nincsenek botrányok, ha nincsenek szivárogtatások - mondta Gulyás József.

Szerinte azonban mára az aktuális ügyek elérték azt a kritikus tömeget, amikor a kormányfőnek meg kell vizsgálnia, mit tehet azért, hogy újraépüljön a szolgálatokba vetett közbizalom. "Mindennemű pártkonfliktus felett álló nemzeti érdek, hogy a szolgálatok az alkotmányos felhatalmazás keretei között hatékonyan, napi politikai befolyásolástól mentesen, szakszerűen lássák el a feladatukat. Ezért fizetünk adót, ezért tartjuk fent őket, ezért részesülnek évente több tízmilliárddal a költségvetésből" - fogalmazott.

Ha Ficsor nem menne, le kéne váltani

Úgy vélte, hogy a kormányfő a kabinet megalakításakor valószínűleg nem gondolta végig, mit lehet és kell tenni ezen a területen. "Hiányzik a felelős politikai vezető, és éppen változik a felelős szakmai vezető személye. Ficsor Ádám hónapokkal ezelőtt bejelentette távozási szándékát a titokminiszteri posztról, ehhez képest nem tudjuk, mit gondol a miniszterelnök a poszt betöltéséről" - mondta Gulyás József, aki nem tartja felelős magatartásnak, hogy valaki úgy vállal el közfeladatot egy ilyen kényes területen, hogy pár hónap múlva ellép a szereptől. "Az aktuális skandalum ismeretében egyébként, ha nem távozna önként, fel kéne őt menteni a pozíciójából" - tette hozzá.

Ficsor Ádám tíz nap múlva távozik, és utódja kiválasztásakor az SZDSZ-es politikus indokoltnak tartana konzultációt az ellenzéki pártokkal, még akkor is, ha teljes egyetértésre vagy támogatásra nem lehet számítani. "Ha egy önmagát baloldalinak tartó válságkezelő kormány nem képes ilyen helyzetben, pár hónappal a kormányváltás előtt gesztust gyakorolni, ellenzéki szerepben hiányozni fog a morális alap, hogy kritikával lépjenek fel az egészpályás letámadással szemben" - vélekedett.

Ami az NBH élén bekövetkező változást illeti, Gulyás József kényes pontnak tartja, hogy a Laborc Sándort váltó Balajti László bizottsági meghallgatás nélkül került a főigazgatói posztra, amiről pedig a nemzetbiztonsági törvény rendelkezik. "A bizottság hivatalos tájékoztatást sem kapott, részleteket nem ismerünk, de az kiderült, hogy létezik egy, az ideiglenes kinevezésről szóló miniszterelnöki határozat, amely úgy szól, hogy Balajti megbízatása egyéb intézkedésig, de legfeljebb egy évre szól. Ez megint nem példás eljárás, és a bizonytalanságot erősíti a szervezetben" - hangsúlyozta az Indexnek Gulyás József.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×