INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

Jól járnak az áruházak a betétdíjak beszedésével

Infostart / InfoRádió
Ötforintos környezetvédelmi betétdíjat számol fel az egyik nagy áruházlánc a legtöbb italtermék árára. Ha a vevők a palackokat visszaviszik az áruházba, visszakapják a betétdíjat. A környezetvédelmi tárca főosztályvezető-helyettese az InfoRádiónak elmondta, a gyártók vagy forgalmazók bármilyen termékre kivethetnek betétdíjat, ha gondoskodnak annak visszavételéről.

Milyen haszna származik egy nagyáruháznak abból, hogy néhány forintos betétdíjat vezet be az italok árába? A Környezetvédelmi Minisztérium főosztályvezető-helyettese az InfoRádiónak a többi mellett  azzal indokolta a lépést, hogy a vásárlók által visszaszolgáltatott hulladéknak is van értéke, amely meg is haladhatja a visszavételre felállított rendszer költségeit.

Borsányi-Bognár Levente hozzátette: megéri a betétdíj bevezetése, hiszen az nem költségvetési bevétel, vagyis a pénz az áruháznál marad. Csak akkor kell visszaadnia, ha a vásárló visszaviszi a betétdíjas terméket - hangsúlyozta a főosztályvezető-helyettes. Az persze kérdéses: az 5 forintos összegért hányan veszik a fáradságot, hogy leadják a palackokat.

A főosztályvezető-helyettes úgy véli: az utóbbi évben a termékdíjas szabályozás alakulása gazdaságilag is arra ösztönözte a gyártókat, hogy az italcsomagolásokra plusz pénzt számoljanak fel. Hozzátette: gyakorlatilag bármilyen termékre lehet betétdíjat szedni, akár még a csokipapírra is.

Hanganyag: Nagy Tamás


A címlapról ajánljuk