eur:
393.68
usd:
367.27
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk

Jól járnak az áruházak a betétdíjak beszedésével

Ötforintos környezetvédelmi betétdíjat számol fel az egyik nagy áruházlánc a legtöbb italtermék árára. Ha a vevők a palackokat visszaviszik az áruházba, visszakapják a betétdíjat. A környezetvédelmi tárca főosztályvezető-helyettese az InfoRádiónak elmondta, a gyártók vagy forgalmazók bármilyen termékre kivethetnek betétdíjat, ha gondoskodnak annak visszavételéről.

Milyen haszna származik egy nagyáruháznak abból, hogy néhány forintos betétdíjat vezet be az italok árába? A Környezetvédelmi Minisztérium főosztályvezető-helyettese az InfoRádiónak a többi mellett  azzal indokolta a lépést, hogy a vásárlók által visszaszolgáltatott hulladéknak is van értéke, amely meg is haladhatja a visszavételre felállított rendszer költségeit.

Borsányi-Bognár Levente hozzátette: megéri a betétdíj bevezetése, hiszen az nem költségvetési bevétel, vagyis a pénz az áruháznál marad. Csak akkor kell visszaadnia, ha a vásárló visszaviszi a betétdíjas terméket - hangsúlyozta a főosztályvezető-helyettes. Az persze kérdéses: az 5 forintos összegért hányan veszik a fáradságot, hogy leadják a palackokat.

A főosztályvezető-helyettes úgy véli: az utóbbi évben a termékdíjas szabályozás alakulása gazdaságilag is arra ösztönözte a gyártókat, hogy az italcsomagolásokra plusz pénzt számoljanak fel. Hozzátette: gyakorlatilag bármilyen termékre lehet betétdíjat szedni, akár még a csokipapírra is.

Hanganyag: Nagy Tamás

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Tombol a jelentési szezon, mi jön ma a tőzsdéken?

Tombol a jelentési szezon, mi jön ma a tőzsdéken?

Mérsékelt elmozdulásokkal kezdődhet a kereskedés az irányadó európai tőzsdéken a mai amerikai GDP-adatok és munkanélküliségi statisztikák előtt. A makoradatok mellett a vállalati gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten az amerikai technológiai óriásokon van a hangsúly, amelyek közül a Meta csalódást okozott tegnap esti gyorsjelentésével. Itthon nagyban zajlanak az éves rendes közgyűlések, ma a Richter és a Mol tartja közgyűlését.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×