eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

A rendőrség közveszély-okozás miatt nyomoz a Molotov-koktélos ügyben

A rendőrség szerint egy ember követhette el a budapesti szlovák nagykövetség elleni Molotov-koktélos támadást. Egyelőre a kiemelt projektek listáján marad a sukorói King's City beruházás. A stabilitási tartalék nagyobb részének zárolását javasolja az államháztartási hiánycél tartása érdekében a jegybank. A nap híreinek összefoglalója.

A térfigyelő kamera felvétele szerint egy ember követhette el a kedd esti Molotov-koktélos támadást a budapesti szlovák nagykövetség ellen. A rendőrség az ügyben közveszély-okozás miatt nyomoz. A pozsonyi külügyminisztérium egyedi esetnek tartja a történteket, és közölte: értékelik a magyar rendőrségnek az ügy kivizsgálása érdekében tett lépéseit. Az épület védelmét megerősítették. A történteket a leghatározottabban elítélte a magyar köztársasági elnök. Sólyom László közleményében úgy fogalmaz: az ilyen erőszakos cselekmények semmilyen körülmények között nem elfogadhatók, és károsan befolyásolják a két ország kapcsolatát.

Egyelőre a kiemelt projektek listáján marad a sukorói King's City beruházás - mondta a kormányszóvivő. Szollár Domokos kérdésre válaszolva közölte: a kabinet is látja az aggályokat, de megvárja a vizsgálatok lezárását, mielőtt döntene. Hangsúlyozta: több száz milliárd forintos beruházásról van szó, amely hatezer munkahelyet teremtene. Korábban a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatója az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: érvénytelenítik a sukorói beruházás szerződéseit, ha bebizonyosodik, hogy valóban közokirat-hamisítás történt. Kamarás Miklós emlékeztetett arra, hogy az ügyészség feljelentést tett a fejlesztéshez szükséges ingatlancserék miatt. --Közben - lapértesülés szerint - semmisnek minősíti a Velencei-tó partjára tervezett King's City érdekében létrejött telekcsereügyletet az Állami Számvevőszék; a szervezet a jövő héten nyilatkozik az ügyben. A Népszabadság azt írta: az ÁSZ szinte minden ponton kritizálja a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő és a beruházásban érdekelt üzletember, Joav Blum között létrejött tranzakciót.

A jegybank szerint csak a GDP 0,3 százalékát kitevő, 78 milliárd forint összegű stabilitási tartalék nagyobb részének zárolásával tartható az idei évre tervezett államháztartási hiány. A Magyar Nemzeti Bank új inflációs jelentésének szakértői ismertetésén azt mondták: ellenkező esetben a tervezett, GDP arányosan 3,9 százalékos deficit 4,1 százalék lesz. A főbb problémák közül az elemzők az elmaradt állami bevételeket és az egészségügyi kiadások várható növekedését emelték ki. Csermely Ágnes, a jegybank igazgatója az InfoRádióban elmondta: a jövő évi 3,8 százalékos hiánycél is csak rendkívül szigorú gazdálkodás mellett teljesíthető. Hozzátette: 2011-ben a nemzetközi környezet javulásának köszönhetően 3 százalékot meghaladó lehet a magyar gazdasági növekedés, de kockázatnak nevezte, hogy abban az évben az szja-változások miatt csökken majd az adóbevétel.

A romák elleni támadások ügyében előzetes letartóztatásba helyezett 4 férfi közül a testvérpárt gyanúsítja a rendőrség mind a 9 bűncselekménnyel. Erről az országos rendőrfőkapitány számolt be a Magyar Televízióban. Bencze József megismételte: a másik két férfit egy-egy támadás elkövetésével gyanúsítják az eddigi bizonyítékok alapján, de ez nem zárja ki, hogy ők is több helyszínen ott voltak. A 9 helyszínen elkövetett, 6 halálos áldozattal járó bűncselekmény-sorozat ügyében pénteken vették őrizetbe a 4 férfit Debrecenben. Az ügyvédek szerint tagadták a bűncselekmények elkövetését.

Szakmai összefogást sürgetett az agráriumban is tapasztalható negatív folyamatok enyhítése érdekében a földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter. Gráf József Debrecenben, a Farmer-expo megnyitóján azt mondta: Európában és Magyarországon is csökken a fogyasztás, miközben világszerte jók a terméseredmények, így a magyar mezőgazdaság kitörési pontja a magas minőségű termékek előállítása és a fejlesztés lehet.

Az almatermesztés megszűnését eredményezhetik az idei alacsony felvásárlási árak - vélik az Alma Terméktanács tagjai. A szervezet elnöke azt mondta: 2007-ben a fagykár miatt nem jutottak jövedelemhez a termelők, tavaly pedig - állami segítséggel is - alig érték el a nullszaldót. Bodnár József hangsúlyozta: az ipari alma kilogrammonkénti 11 forintos felvásárlási ára legfeljebb a betakarítás és a szállítás költségeit fedezi, és a korábbinál jóval kevesebbet fizetnek az étkezési almáért is. --A piac többségét birtokló Agrana Juice Magyarország Kft. kedden jelentette be, hogy a piaci folyamatok miatt a tavalyinál kevesebbet, 4 eurócentet, vagyis 11 forintot fizet a termelőknek az ipari alma kilójáért; az elmúlt évben 9 eurócent volt a megegyezéses ár.

Az Egyesült Államokban elhunyt Edward Kennedy massachusettsi szenátor. A leghíresebb amerikai politikusdinasztia tagja 77 éves korában, agydaganat miatt vesztette életét - jelentette be a család., amely köszönetet mondott mindenkinek, aki támogatta és segítette a politikust az elmúlt egy évben, mióta kiderült, hogy beteg. Ted Kennedyt 1962-ben választották be a szenátusba, hogy felváltsa testvérét, aki azért mondott le, hogy elnök legyen; később hétszer választották újra. Befolyásos személyisége volt a Demokrata Pártnak; a 2008-as elnökválasztási kampányban is komoly szerepet játszott azzal, hogy a demokrata előválasztások során Barack Obamát segítette.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×