eur:
401.3
usd:
366.98
bux:
74264.68
2024. október 12. szombat Miksa

Sólyom: A felgyorsult változások része volt a páneurópai piknik

Az 1989 nyarán felgyorsult politikai változások részének nevezte a 20 évvel ezelőtti páneurópai pikniket az államfő. Sólyom László erről azután beszélt Sopronpusztán, hogy az esemény évfordulója alkalmából felavatta Melocco Miklós szoborkompozícióját. A rendezvényen többek között Bajnai Gordon kormányfő és Angela Merkel német kancellár is részt vett.

Sólyom László a megemlékezésen úgy fogalmazott: az "Áttörés, az európai szabadság szobra" című alkotás örök jele lesz a keletnémet állampolgárok kétségbeesett bátorságának és a rendszerváltásnak.

Az esemény alkalmából rövid időre Magyarországra érkezett a német kancellár is. Angela Merkel korábbi videoüzenetében méltatta Magyarország hozzájárulását Németország egyesítéséhez.

A sopronpusztai és fertőrákosi ünnepségeken arra emlékeznek, hogy 1989. augusztus 19-én a Fertő-tó mellett rendezett páneurópai piknik keretében néhány órára megnyitották a magyar-osztrák határt Sopronpusztánál, így keletnémet menekültek százai juthattak át Ausztriába, és ezzel megkezdődött Európa újraegyesítése.

Tegnap nyilatkozatban emlékezett a páneurópai piknikre José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Kijött a sodrából a német kancellár, és magához ragadta a mikrofont

Ritkán látott jelenet zajlott le a német Bundestagban. Friedrich Merz, az ellenzéki konzervatív CDU elnöke azzal vádolta a kormányt, hogy korábbi ígérete ellenére nem szállít fegyvert Izraelnek. Ennek nyomán a kancellár, Olaf Scholz a krónikák szerint olyat tett tett, amire nemigen volt példa több mint három éve tartó hivatali idejében.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.14. hétfő, 18:00
Palócz Éva
a Kopint-Tárki vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×