eur:
388.42
usd:
360.73
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Hiába próbálkoznak, a Gazdasági Versenyhivatalt nem lehet megvesztegetni

Kartellezési ügyekben a Gazdasági Versenyhivatal elnökét is kérték már meg, hogy tüntessen el adatokat - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a hivatal elnöke. Nagy Zoltán szólt arról is, hogy egy átfogó pénzintézeti kódex megfogalmazásakor kihagyhatatlan az egyoldalú szerződésmódosítások kérdése, amit az eddigi szabályozások nem kezeltek megfelelően.

A Gazdasági Versenyhivatalnak köszönhetően tisztul a piac, és a bíróságok is pozitív visszajelzést adnak a tetsület működéséről, illetve elfogadják az érvelésünket - mondta az InfoRádió Aréna című műsoréban a hivatal elnöke.

Nagy Zoltán hozzátette: kartellezési ügyekben személy szerint őt is megkeresték már azzal, hogy tüntessen el adatokat. Ezeket az eseteket nagyon mélyen beteszem az agyamba, és nem mondom el másnak - vallotta be a hivatalvezető, aki azt is elárulta: vannak olyan politikusok, akik egy cég megbízásából lobbizva megkérik a hivatalt, hogy, "a bíróságon ne legyen elég jó".

A GVH elnöke úgy véli: ezek a politikusok tisztában vannak azzal, hogy egy független hivatalt akarnak eltéríteni eredeti tevékenységétől.

Világos elvek

Nagy Zoltán szólt arról is, hogy hivatala részt vesz a Bajnai-kormány által szorgalmazott banki magatartási kódex előkészületeiben is. Hangsúlyozta: a banki szerződésmódosításoknak világos elvei vannak.

Legyen világos az, hogy nem a bank belső döntésének eredményeként módosítanak az ügyfél rovására, hanem például a pénzintézetet érintő külső tényezők miatt: kamatok változása vagy az új adók is befolyásolhatják a bankok gazdálkodását.

Úgy véli: az is jó lenne, ha ebben a kódexben egy feketelistát is megadnának arról, mit nem szabadna a bankoknak megtenniük az ügyfeleikkel.

Hanganyag: Exterde Tibor

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×